The North Face Kapadokya Ultra Trail koşularının ikincisi, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde başladı. Geçen yıl ilki yapılan yarışmada, 110 kilometre parkurunda Rus atlet Elena Polyakova, hem kadın hem erkek yarışmacıları geride bırakarak genel klasmanda birinciliğe ulaşmıştı. Maraton mesafesinden daha uzun arazi şartları anlamına gelen ve dünyada popülaritesi giderek yükselen “ultra trail” koşuları, gece ve gündüz koşmayı gerektirmesinin yanısıra zorlu tırmanış bölümleri de içeriyor. İkinci yılında yine üç parkurda düzenlenecek Kapadokya Ultra Trail'e, yerli ve yabancı yaklaşık bin sporcu katılıyor.

The North Face Kapadokya Ultra Trail, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göreme Milli Parkı da dahil olmak üzere Kapadokya’nın en gözde ve bakir vadileriyle bunları çevreleyen köy ve kasabaları izleyen toplam 110 kilometrelik bir güzergahı takip ediyor. Koşuların en uzun parkuru olan 110 kilometre mücadelesinde geçen yıl zafer, 13 saat 33 dakika ile hem kadın hem erkek yarışmacıları geride bırakan Polyakova’nın olmuştu. 62 kilometre parkurunu Ankara’dan Kemal Kukul 6 saat 44 dakikada, 33 kilometre parkurunu ise Polonya’dan Fryderyk Pryjma 2 saat 50 dakikada tamamlayarak birinci olmuştu.

Koşular 110, 62 ve 33 kilometre uzunluğunda, büyük bölümü Kapadokya’nın kendine has volkanik arazisinde yer alan toprak patikalardan geçen üç parkurda yapılıyor. 110 kilometre parkuru 3 bin 360 metre tırmanış içerirken 62 kilometre ve 33 kilometre parkurlarında ise toplamda, sırasıyla bin 860 ve 910 metrelik tırmanış bölümleri bulunuyor. En uzun koşu mesafesine sahip 110 kilometre parkurunun azami 22 saat, 62 kilometre parkurunun 12 saatt, 30 kilometre parkurunun 6 saatte tamamlanması gerekiyor.

The Nort Face Kapadokya Ultra Trail Koordinatörü Aydın Ayhan Güney, geçen yıl ilkini düzenledikleri yarışmaya 180 sporcunun katıldığını, bu yıl ise bine yakın katılım sağlandığını söyledi. Güney, yaptığı açıklamada, “Sabah startımızda güzel bir hava vardı, sonraki startımızda yağmur başladı. Sporcular, yağmur altında koşuyor. 46 ülkeden toplam start alan sporcu sayısı 950 civarındadır. Kapadokya’nın tamamında sporcularımız koşuyor. Büyük yarışın güzergahı Ürgüp’ten başlıyor, Ortahisar, İbrahimpaşa, Uçhisar, Göreme, Aktepe’den Ürgüp’teki istasyonlara geliniyor. İstasyondan çıktıktan sonra Karlık ve Mustafapaşa’dan sonra tekrar Ürgüp’e dönülen 110 kilometrelik bir etabı var. Diğerleri de aynı etap üzerinde fakat daha kısa parkurlardan oluşuyor.” dedi. Ultra trail yarışmalarının dünyada çok popüler olduğunu kaydeden Güney, “Geçen yıl Amerika’daki yarışta, kayıtlı olarak 8 milyon kişi koştu. Kapadokya’da yapmamızın nedeni ise burası muhteşem bir destinasyondur. Altyapısı da çok güçlü olan bir merkezdir. Bölgenin tanıtımı ve buradaki sportif aktivitelerin gelişmesi açısından önemlidir.” ifadelerini kullandı.