TRABZON (AA) - Trabzonspor Kulübü, Spor Toto Süper Lig'de yaptıkları Gaziantepspor maçının ardından hakemlerin stattan geç ayrılmasına ilişkin, "Hakemlerin odalarında beklemeleri kendi tasarrufları olup, oda kapısı kendileri tarafından kilitlenmiştir" denildi.

Bordo-mavili kulübün internet sitesinde yer alan açıklamada, bazı medya kuruluşlarının maç sonrası meydana gelen olayları kötü niyetli ve hatalı olarak yansıttığı savunuldu.

Trabzonspor'un lige iyi bir başlangıç yapmasına rağmen 10 maçın 9'unda hakem hatalarına maruz kaldığı ve 13 puan kaybettiği ileri sürüldüğü açıklamada, "Tüm müracaat ve feveranımıza rağmen hakem yanlışları artarak devam etmiştir. Bu durumda artık kulübümüze yapılanları hakem hatası olarak görmek mümkün değildir. Deplasmanda oynadığımız maçlarda hakemlerin ev sahibi takımlar lehine hatalı karar vermesine bugüne kadar ses çıkarmadık ancak Trabzon'da oynadığımız maçlarda provokasyona varan kasıtlı yanlış kararların verilmesi Trabzonspor'un ötesinde Trabzon şehri üzerinde bir oyun oynandığı intibası vermektedir" denildi

 

- "Hakemler kapıyı içeriden kilitledi"

 

Gaziantepspor maçında verilmeyen penaltı ve faullerle seyircinin galeyana getirildiği savunularak, şunlar kaydedildi:

"Taraflı tarafsız herkesin 'penaltı' dediği pozisyonu devam ettirmesi taraftarlarımız nezdinde oluşan Trabzonspor'a karşı yapılan haksızlıklar birikimini daha da artırmıştır. Taraftarlar, hakemin bu kararına aşırı tepki göstermiş, müsabaka sonrasında 600'ü aşkın kişi stadyum çevresinden ayrılmayarak, hakemler aleyhinde eylem yapmaya başlamıştır. Müsabaka sonrası hakemler soyunma odasına girmiş ve kapıyı içeriden kilitlemişlerdir. Stadyum güvenlik görevlileri ve bir kısım kulüp yöneticisi de gergin vaziyette olan bir takım kişi veya kişilerin hakemlere fiziki müdahalede bulunmasına engel olmak, kızgın olan taraftarı yatıştırıp muhtemel bir kötü olayı önlemek amacı ile koridorda ve stadyum çevresinde mevcut emniyet güçlerine yardımcı olmaya çalışmışlardır."

Bordo-mavili kulübün başkanı ibrahim Hacıosmanoğlu'nun, başkan yardımcısı Ali Uzunay'a olası nahoş bir durumu engellemek için talimat verdiğine işaret edilen açıklamada, "Başkanımız, gerginliğin dozunu düşürmek için Trabzon Valisi ve İl Emniyet Müdürü ile telefon irtibatı içerisinde olmuş, gerginliğin artmaması, tansiyonun düşmesi için uğraşmıştır. Başkanımız, telefonla yönetim kurulu üyelerine, hakem ve TFF görevlilerine karşı kimsenin gerek sözlü gerekse fiili müdahalede bulunmaması için bütün önlemlerin alınması talimatını vererek, herkesi sağduyuya davet etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İl valisi ve emniyet müdürü'nün olumlu ve duyarlı davranışları dolayısıyla olaylara sert müdahalede bulunulmadığı, zamanla yatışan taraftarların bir çoğunun da stat civarından ayrıldığı paylaşılarak, "Taraftar sayısı 100-150 kişi civarına düşmüştür. Bu arada kendisi ile telefon irtibatı kurulan başkanımız İbrahim Hacıosmanoğlu sürekli olarak hakemlerin güvenliğinin sağlanması, olası bir yanlış anlaşılmaya meydan verebilecek seviyede kendilerine yaklaşılmaması, yiyecek ve içecek dahil tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kendilerine ikramda bulunulmasını söylemiştir" bilgilerine yer verildi.

 

- "Hakemlerin yanına hiç kimsenin yaklaşılmasına izin verilmedi"

 

Gaziantepspor müsabakasını yöneten hakemlerin uzun süre stattan ayrılamamalarıyla ilgili olarak, bu durumun tamamen kendi tasarrufları olduğu belirtildi.

Hakemlerin ihtiyaçlarını sağlamak için dahi oda kapısına hiç kimsenin yaklaşmasına kulüp yönetimi tarafından izin verilmediği, bu konuda emniyet mensuplarının da yardımcı olduğu vurgulanırken, "Nitekim sayın valimiz açıklamasında, hakemlerle sürekli görüşüldüğünü, istedikleri an stattan çıkartılabileceklerini ve mahsur kalma gibi bir durumlarının olmadığını söylemiştir. Sonuç olarak hakemlerin alıkonulması değil, emniyetli bir şekilde ayrılabilmeleri için tedbir alma söz konusudur. Bu konuda Sayın Trabzon Valisi ve İl Emniyet Müdürü ile sürekli irtibat halinde olunmuş, uyum içerisinde kendilerine destek verilmiş, yardımcı olunmuştur. Duyarlı ve olumlu yaklaşımları ile hakemlerin nahoş hadiselere mahal vermeden bölgeden ayrılmalarını sağladıkları için kendilerine şükran duyduğumuzu bir kez daha yinelemek isteriz" görüşüne yer verildi.

 

- "Cumhurbaşkanı ile irtibat kurduğu iddiaları yalandır"

 

Trabzonspor aleyhine algı oluşturulmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, kulüp başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğü iddialarının da asılsız olduğu kaydedildi.

"Trabzon ilinde ne polis arabası yakılmış ne de ölümlü bıçaklama olayları gerçekleşmiştir. Trabzonspor başkanı, başka kulüp başkanlarının dediği gibi, 'o hakem bir daha bu stada gelemez, gelse de çıkamaz' dememiştir" ifadelerine yer verilen açılama, şu şekilde sonlandırıldı:

"Başkan, taraftarı yatıştıracak, olay çıkmasını engelleyecek konumda bulunduğu düşüncesiyle ve olaylara bizzat müdahale etmek istemesi nedeniyle kendisinin beklenmesini istemiştir. Bunların dışında kendisine kolluk kuvvetlerinin üstünde bir güç atfettiği ve doğrudan Cumhurbaşkanı ile irtibat kurduğu iddiaları yalandır, gerçekle alakası yoktur. Spor ailesini bu denli hassas konularda sağduyuya davet eder, kamuoyunda çıkan alıkoyma haberlerine itibar etmemelerini tavsiye ederiz."