Aynı sektör içerisinde yer alan bir işletmenin farklı şirketleri, bölümleri ve şubeleri arasında mal ve hizmet satışı gibi ticari işlemlerde uyguladıkları fiyatlandırma yöntemine transfer fiyatlandırması adı veriliyor.

Bir fiyatlandırma şekli olan transfer fiyatlandırmasına farklı amaçlar için başvurulur. Şirketler vergi sonrası küresel karı artırmak, dış ticaret üzerinden alınan vergilerin azaltılması, ihracatta daha fazla vergi iadesi almak, dolaylı yollardan vergi yükünü azaltmak ya da genel merkez giderlerini vergi yükünü azaltacak şekilde dağıtmak amaçları arasında yer alıyor. İlişkili şirketler arasında mal ve hizmet alım satım işlemleri için geçerli olan transfer fiyatlandırmasına şirketler birlikte karar verir. İşletmenin ilişkili olduğu diğer şirketler ile doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleştirdiği transfer fiyatlandırması, işletmenin kendi ortakları, ilişkili olduğu diğer işletmeler ve kişiler, ortakların ailesi ya da akrabaları arasında yapılır. Bir malın ya da hizmetin fiyatının piyasadaki benzerleri ile karşılaştırılması ile belirlenmesi gerekir. Transfer fiyatlandırması için gerekli olan faktörlerden biri de malın ve hizmetin fiyatının üzerine kar konularak fiyatlandırmasıdır. Satılan malın üçüncü kişiye kar düşülerek tekrar satılması yöntemi olan yeniden satış fiyatı yöntemidir. Bu yöntemlerden hiçbiri fayda sağlamazsa Maliye Bakanlığı’nın belirlediği bir yönteme başvurulur. Transfer fiyatlandırması yöntemine ilgili form dikkatli bir şekilde doldurularak başvurulabilir. Bu kapsama giren işlemler alım-satım, imalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemlerin hepsi yer alıyor. Emellere Uygunluk İlkesi çerçevesinde gerçekleştirilir. Transfer fiyatlandırmasının belirlenmesinde bazı yöntemler kullanılıyor. Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi, Maliye Artı Yöntemi ve Yeniden Satış Yöntemlerinden biri seçilerek belirlenir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye erişilebilecek yer olan EY Türkiye, doğrudan ve dolaylı vergi, gümrük, transfer fiyatlandırması, insan kaynakları ile finans ve muhasebe alanlarında müşterilerine nasıl destek olduğunu da anlatıyor.

EY Türkiye sağladığı danışmanlık hizmetleri ile birlikte iş birliği kurduğu şirketlere yardımcı oluyor. Transfer fiyatlandırması konusunda detaylı bilgi veren EY Türkiye internet sitesinden konuya ilişkin erişim imkânı bulunuyor. Yönetim optimizasyonu ve karar alma süreci kategorisi altında transfer fiyatlandırması ile birlikte birkaç konu hakkında da bilgi veriliyor