Türk hakemleri, profesyonel hakemliğe geçişten çok memnun olduklarını ve bu uygulama ile başarının dahada artacağını açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ilk olarak geçen yıl 6 hakemle başlatılan Profesyonel Hakemlik uygulaması, bu sezon daha da genişleyerek devam ediyor. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık ve Barış Şimşek'in yanı sıra Tolga Özkalfa, Halis Özkahya ile Bülent Yıldırım da profesyonel hakem oldu.

TFF'nin Beykoz Riva'da yer alan idari merkezinde gerçekleştirilen imza törenine, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Zülfikaroğlu, Ali Düşmez, Yaşar Aşçıoğlu, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Başkanvekili Bünyamin Gezer ile TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş katıldı. Konuşmaların ardından hakemler, profesyonel hakemlik sözleşmesine imza attı.

İmza sonrası açıklamalarda bulunan hakem Fırat Aydınus, "Gerek Türk hakemliği gerekse Türk futbolu için devrim niteliğinde olan bu süreç içerisinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Avrupa düzeyinin üstünde olan böyle bir komplekste mental ve fiziksel hazırlıklarımızın profesyonel anlamda bize geri dönüşüm katkılarını çok olumlu olarak göreceğimize inanıyorum. Bu vesile ile yeni sezon kulüplere futbolseverlere fair play sevgi ve saygı çerçevesinde bir sezon diliyorum." dedi.

Hakem Hüseyin Göçek ise "Bu profesyonel hakemlik uzun senelerden beri Avrupa’da uygulanıyordu. Bu sistemin yararları da Avrupa’da verimli bir şekilde alınmakta idi. Bizde de bu profesyonel hakemlik geçtiği için hem genç nesile ışık tutmamız açısından hem de hakemlik çıtasını Avrupa'da yükseltmek açısından çok yararlı olacağına inanıyorum. Ve bu sistemde haftada üç gün Riva’da belli eğitimlere gireceğiz. Bir hafta önce oynanan maçların değerlendirmesini yapacağız. Böylece hakemlikle yatıp kalkacağız. Daha önceleri kendi işimiz olduğundan dolayı iş yerinin sıkıntısından arınmış olacağız. Böyle çok verimli olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

BARIŞ ŞİMŞEK: TÜRK FUTBOLU İÇİN MİLAT

FIFA Kokartlı hakemlerimizden Barış Şimşek de "Biz 1 Nisan’dan beri bu uygulamanın içindeyiz. Deneme sürecini yaşayan 6 kişiden biriyim. Türk futbolu için milat olduğuna inanıyorum. İşimizden arta kalan zamanı ayırmayacağız hakemliğe tamamen hakemliğe yoğunlaşacağız. İlerleyen zamanlarda bize çok faydası olacak. Eğitim çalışmalarımız daha iyi noktalara ulaşacak. İlerleyen dönemlerde bunun meyvelerini alacağız. Bu bir başlangıç. Şuan dokuz kişi ile başladı ama ileride bizim alacağımız sonuç genç arkadaşlarımız için hedef oluşturacaktır. İnşallah iyi şeyler elde ederiz. Hepimize hayırlı olsun." diye konuştu.

FIFA Kokartlı bir diğer hakem Mete Kalkavan ise "Heyecanlıyız. Türk sporuna Türk hakemliğine hayırlı olsun. Bundan önce herkesin meslekleri vardı. Sorulduğu zaman herkes kendi mesleğini söylüyordu. Dışarıda gezdiğimiz zaman insanlar bizi hakemlik unvanı ile tanıyordu genellikle. Bundan sonra bize sorduklarında rahatlıkla hakemlik yaptığımızı söyleyebiliriz. Bundan sonra herşeyimizi hakemliğe ayırabiliriz. Kesinlikle de performanslarımızda ve başarımızda artış olacaktır." şeklinde konuştu.

ÖZKALFA: YÜZDE YÜZÜMÜZÜ HAKEMLİĞE VEREBİLECEĞİZ

Projeye sonradan dahil olan Tolga Özkalfa da "Öncelikle Türk futboluna ve hakem camiasına hayırlı olsun. Profesyonelliğin getirdiği yaşam tarzını, düşünce tarzını hem fiziksel olarak hem de mental olarak hazırlanmayı bu sayede daha da ileri götüreceğimizi düşünüyorum. Hakemlik açısından bakıldığı zamanda hem bireysel gelişim hem de diğer hakemlerin gelişimine olan katkı pilot olarak uygulanıp sonuçları alınmıştı. Bizde diğer arkadaşlarımıza katılarak bu olumlu sürecin en iyi şekilde ilerlemesine katkı vereceğiz. Profesyonelliğin gelişi ile yüzde yüzümüzü hakemliğe verebileceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

FIFA Kokartlı hakem Ali Palapıyık ise profesyonel hakemlik konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hepimiz için güzel bir sezon diliyorum. Biz üç aylık deneme sürecinde güzel bir çalışma başlattık. Olumlu sonuçlarını aldık. Bu ekibin içinde bu genç yaşta bulunmaktan dolayı da çok mutluyum. İnşallah burada diğer hocalarımızın bize katılması ile birlikte çalışmalarımızı daha sistemli hale getirerek başarı oranımızı en üste çıkarmaya çalışacağız." dedi.

Projeye sonradan dahil olan bir diğer hakem Bülent Yıldırım da "TFF’nin futbolun geliştirilebilmesi için yürüttüğü projelerden birtanesi bu çalışma. Endüstriyel futbolda üst liglerin daha sağlıklı yönetilebilmesi, hakemin daha rahat müsabakalara hazırlanabilmesi için gerçekleştirilmiş bir proje. Bu projede olmaktan dolayı son derece mutluyuz." şeklinde konuştu.