Bu yıl ilki düzenlenen ve Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de gençekleştirilen 'Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda sona gelinirken, Türkiye oyunları toplamda elde ettiği 29 madalya ile 14. sırada tamamladı.

Azerbaycan'ın ev sahipliği yaptığı ve Bakü'deki çeşitli spor tesislerinde düzenlenen yarışlarda Türk sporcular, Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda, 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz olmak üzere 29 madalya kazandı. Türkiye madalya sıralamasında 14. sırada kendine yer bulurken Rusya, toplamda 164 madalya ile ilk sırada yer alırken, bunlardan 79'u altın, 40'ı gümüş ve 45'i de bronz madalya oldu. Ev sahibi Azerbaycan ise 56 madalya ile ikinci sırada yer alırken bunlardan 21'i altın, 15'i gümüş ve 20'si ise bronz madalya oldu. Madalya sıralamasında 3. sırada ise 18 altın, 10 gümüş ve 19 bronz madalya ile toplamda 47 madalyaya ulaşan Büyük Britanya yer aldı.

Türkiye Milli Takımı kafileleri ise 30 dalda yapılan yarışmalardaki 10 branştan madalya çıkardı. Türkiye'nin en fazla madalya elde ettiği branşlar, karate, güreş ve voleybol oldu. Takım sporlarında tek altın madalyayı ise finalde Polonya'yı 3-0 yenerek mutlu sona ulaşan A MilliBayan Voleybol Takımı elde etti.

KARATECİLER ÜÇÜ ALTIN OLMAK ÜZERE 9 MADALYA ALDI

Uluslararası organizasyonlarda Türk sporunun madalya lokomotifi olan Karate Milli Takımı, Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda da 9 madalya kazandı.
Ay yıldızlıların, 3'ü altın 9 madalyayla ayrıldığı karate müsabakalarında, Enes Erkan erkekler kumite 84 kilo, Burak Uygur erkekler kumite 67 kilo, Serap Özçelik de kadınlar kumite 50 kiloda podyumun zirvesine çıkarken altın madalyayı da boyunlarına taktırarak İstiklal Marşı'nı söylettiler.

Kadınlar kumite kategorisinde yarışan isimlerden 68 kiloda Meltem Hocaoğlu ve 61 kiloda da Merve Çoban gümüş madalya aldı. Erkekler kumitede mücadele eden 84 kiloda Uğur Aktaş ve 75 kiloda da Erman Eltemur bronz madalyanın sahibi oldu. Mehmet Yakan erkekler kata, Dilara Bozan da kadınlar katada bronz madalya aldı.

GÜREŞÇİLER ÜÇ FİNALİN İKİSİNİ KAZANDI

Uluslar arası spor organizasyonlarındaki bir diğer madalya beklenen branş olan güreşte ise sporcular 3 finalden iki altın bir gümüş çıkardı. Güreşçiler 7 sıklette de bronz madalya kazandılar.

Bakü2015'te mindere çıkan ve 2 altın, 1 gümüş ve 7 bronz madalya kazanan güreşçiler, Türk bayrağını 10 kez göndere çektirdi. Taha Akgül, Erkekler 125 kilo serbest stilde, Rıza Kayaalp de 130 kilo grekoromen stilde şampiyonluğa ulaştılar. Erkekler serbest stil 74 kiloda mücadele eden Soner Demirtaş ise final mücadelesini kaybederken gümüş madalyada kaldı.

Grekoromen stilde 85 kilo Metehan Başar, 98 kiloda Cenk İldem, 57 kiloda Sezer Akgül, serbest stilde 65 kilo erkeklerde Mustafa Kaya, 70 kiloda Yakup Gör ve bayanlarda 53 kiloda Merve Kenger ile 58 kiloda da Elif Jale Yeşilırmak bronz madalyayı boyunlarına taktılar.

Türkiye, 2 madalyanın dağıtıldığı voleybol branşında ise kadınlar takımıyla altın madalya elde ederken, Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda takım sporlarında madaya alan tek ekip olarak öne çıktı.

TEKVANDOCULAR TEK MADALYA İLE YETİNDİ

Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki 5 madalyasından 2'sini kazandığı tekvandoda ise Bakü2015 1. Avrupa Oyunları'nda beklenen performansı gösteremedi. Erkekler 68 kiloda olimpiyat ve dünya şampiyonu Servet Tazegül, oyunları madalyasız kapattı.

2012 Olimpiyatları'nın bronz madalyalı ismi Nur Tatar ise kadınlar 67 kiloda aldığı bronzla 8 sıklette yarışan Türkiye tekvando takımına, oyunlardaki tek madalyasını getirdi.

JUDO, BADMİNTON, BOKS, ARTİSTİK JİMNASTİK, ATICILIK VE MASA TENİSİNDE MADALYA

Milli sporcular ayrıca judo, badminton, boks, artistik jimnastik, atıcılık ve masa tenisi dallarında da madalya kazandı.

Kadın judoculardan 48 kiloda Ebru Şahin ve 78 kiloda Belkıs Kaya bronz madalyanın sahibi oldular.

Badmintoncular Neslihan Yiğit ile Özge Bayrak çift kadınlarda, boks branşında yarışan Muhammed Ünlü erkekler 46-49 kilo ve Elif Coşkun kadınlar 48-51 kiloda, artistik jimnastikçi İbrahim Çolak erkekler halkada, atıcı Abdullah Ömer Alimoğlu erkekler 50 metre tabanca, masa tenisinde mücadele eden Melek Hu da tek kadınlarda bronz madalya aldı.