Türkiye Jokey Kulübü (TJK), 15 Temmuz darbe girişimindeki sessizliği ve günler sonra yayınladığı mesajla eleştirilere neden oldu.
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla halk sokaklara çıkmış ve darbe girişimine karşı birlik, beraberlik duruşu göstererek girişimin sonuçsuz kalmasını sağlamıştı. 15 Temmuz gecesi ve izleyen günlerde birçok spor kuruluşu, federasyonlar, kulüpler, dernekler, sporcular, taraftarlar, birlik ve beraberlik mesajları yayınlamış, demokrasi nöbetine destek olmuştu. 15 Temmuz gecesi ve sonraki bir haftalık süreçte Türkiye Jokey Kulübü’nün (TJK) herhangi bir mesaj yayınlamaması dikkatlerden kaçmadı. TJK’nın resmi internet sitesinde, sosyal medya hesaplarında, yayınladığı dergisinde, 24 saat yayın yapan televizyon kanalında, darbeye karşı bir mesaj veya yayın, bu süreç içerisinde yapılmadı. TJK’nın bu tepki alan duruşu, 15 Temmuz gecesinden tam 1 hafta sonra son buldu. 22 Temmuz günü öğle saatlerinde, TJK’nın resmi internet sitesi üzerinden, arkasında Boğaziçi Köprüsü’nde toplanan vatandaşlar olan, elinde Türk Bayrağı yer alan bir vatandaşın fotoğrafıyla birlikte, ‘Biz bundan daha güzel bir fotoğraf görmedik...’ başlıklı bir metin yayınlandı. Metinde vatandaşların 15 Temmuz sürecinden bu yana ortaya koyduğu tavırdan övgüyle bahsedilmiş, birlik ve beraberlik mesajı verilmişti.
Geçmişteki olumsuzlukların üzerine ‘tuz biber oldu’
Daha önceki dönemlerde de camia tarafından reklam harcamaları nedeniyle tepki çeken TJK Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kadri Ekinci’nin bu geç kalmış tavrı, atçılık camiasında birçok kişi tarafından olumsuz reaksiyona neden oldu. Çoğu kişi tarafından darbenin neticesini bekler nitelikte gözlemlenen bu tutum ve Ekinci’nin bu olağanüstü durumda nötr kalması, akıllara birçok soruyu da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl Gazi Koşusu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajının okunması sırasında, hipodromdaki bir grubun bu mesajı büyük bir tepkiyle yuhalamasının görüntüleri hafızalardan silinmemişken, bu uzun süreli sessizlik birçok kişi tarafından ‘tuz, biber oldu’ şeklinde yorumlandı.
Darbeye kayıtsız kaldı, seyahatlere kayıtsız kalmadı
TJK’da bir diğer tepki çeken olay ise darbe girişimi sonrası TJK Genel Sekreteri Turgut Alakuş’un İrlanda seyahati oldu. İrlanda’da gerçekleşen bir yarış sonrası ödül törenine katılan Alakuş’un, bu kriz ortamında gerçekleştirdiği seyahat ve ayrıca eşini de yanına alması tepkilere neden oldu. Darbe girişimi sonrası tepkisiz kalan TJK’da, darbe girişiminden birkaç gün sonra TJK imkanlarıyla eşi Nilgün Alakuş ile İrlanda’da kupa merasimine katılan Genel Sekreter Turgut Alakuş’un bu davranışıyla, yine Ocak 2016’da Hindistan’a 26 kişiyle gerçekleşen ve 650 bin TL olduğu iddia edilen harcama atçılık camiasından büyük tepki almıştı.
66 yıllık tarihi ile Türkiye’nin en köklü ve saygın kurumlarından biri olan TJK’nın, Türkiye’nin tarihi günleri yaşadığı dönemde geç tepki vermesi, sporseverler tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, darbe girişimi sonrası milyonlarca vatandaş tarafından gerçekleştirilen ‘demokrasi nöbetleri’ ve sonrasından günümüze kadar olan süreçte TJK Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Kadri Ekinci’nin birinci ağızdan herhangi bir açıklama yapmaması da dikkatlerden kaçmadı.