UEFA Hakem Kurulu Üyesi Jaap Uilenberg, Cüneyt Çakır'ın önünde 2016 Avrupa ve 2018 Dünya Şampiyonası olduğunu hedeflerinin bu organizasyonlarda final yönetmek olması gerektiğini söyledi.

Geleneksel olarak düzenlenen TSYD 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri ikinci günü ilk oturumunda ‘Hakem Penceresinden Türk Futbolu’ konulu panel düzenlendi. Panelde söz alan UEFA Hakem Kurulu Üyesi Jaap Uilenberg hakem eğitimleri ve Türkiye’nin en iyi hakemi konumundaki Cüneyt Çakır ile ilgili görüşlerini paylaştı. Artık hakemlerin maç başına 12-13 km. koşmaya başladığını dile getiren Jaap Uilenberg, şöyle konuştu:

"Bu nedenle maçın başından sonuna kadar çok üst düzey fiziksel yeterliliğe sahip olmaları lazım. FIFA fitness testi farklı bir test. Şimdi FIFA testinin yanında UEFA olarak birazcık daha fiziksel yeterlilik istemeyi uygun buluyoruz. FIFA testine ek olarak yo-yo testini getirdik, yıpratıcı bir test ama üst düzey maçlarda bu testi istiyoruz ve şimdilik memnunuz. Türkiye’de bunu 2 yıl önce uygulamaya başladık. Her uygulamadan sonra hakemlerin daha iyi performans sergilediğini gördük. En son uygulamamızda da sıkıntısız bir test geçirdik.

Günümüzde üst düzey bir hakem olmak ve üst düzey maçlara çıkmak için çok fazla çalışmanız ve çok profesyonel yaşamanız gerekiyor. Hayatınınız buna göre düzenlemeniz gerekiyor. Bunları yaptığınız takdirde açıkçası bu testleri geçiyorsunuz. Türkiye’de ki hakemlere bunu söylüyorum, üst düzey maçları hedefliyorsanız hem spor hem de özel yaşantınızı buna göre yapmanız lazım."

Bu yıl Cüneyt Çakır’ın hedeflerinden birinin bir final olması gerektiğini dile getiren Uilenberg, bunu 'Cüneyt Çakır final yönetecek' diye yazmamaları için basından rica ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki yıl Avrupa şampiyonası var burada da hedefi final olmalı. Yine önümüzde 2018 Dünya Kupası geliyor. Cüneyt Çakır da yaşı itibariyle bu turnuvada da final adaylarından biri ve burada da final hedeflenmeli. Hedef bu olmalıdır. Cüneyt’in hedefi bu olmalı bu sezon bir final almalı ve başarılı bir şekilde yönetmesi gerekir."

UEFA Hakem Kurulu Üyesi Jaap Uilenberg seminerin son bölümünde ise video gösterimiyle bazı oyun kuralları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Video gösteriminde ise tercih edilen maçların Süper Lig maçları değil de Avrupa kupaları ve üst düzey Avrupa liglerinden olması dikkat çekti.