Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Süper Lig'de yabancı sınırlamasını kaldırırken, PTT 1. Ligi'nin yabancısız tek takımı Altınordu, U18 takımı oyuncularının tamamı için bir yemin töreni düzenleyip hepsiyle profesyonel sözleşme imzaladı. Altınordu formasını hiçbir şartta yabancı oyuncuya giydirmeme ilkesiyle yola çıkan Altınordu'nun gençler için düzenlediği ve "Gerçek profesyonel mesleğine geçiş yemini" adını verdiği tören, aynen askerlikteki yemin töreni gibi oldu. Oyuncular, üzerinde Türk ve Altınordu bayrakları ile futbol topları ve formanın bulunduğu masanın üzerine ellerini koydular. Altınordu Armamı Yediemini Seyit Mehmet Özkan'ın okuduğu sözleri tekrarlayan gençler, futbolculuk mesleğine ilk adımı attılar.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde '91. Yılında Altınordu' konulu panelin sonundaki törene 100'ün üzerinde Altınordulu katıldı. Moderatörlüğünü Sancar Maruflu'nun, açılış konuşmasını Altınordu Spor Kulübü Derneği Başkanı Dr. Salih Mertan'ın yaptığı panele konuşmacı olarak Kenan Akseki, Yılmaz Vardaroğlu ve Avukat Murat Unganer katıldılar. 

Panel bitiminde söz alan Altınordu Arması Yediemini Seyit Mehmet Özkan, kulüpte görev yapan tüm yönetici, idari ve teknik personeli sahneye davet edip tanıttıktan sonra yemin törenine başladı. U21 Ligi'nde zirveyi kovalayan U18 takımı oyuncuları Mert Pala, Metehan Bakkallar, Kerim Alıcı, Yusuf Acer, Ali Berkin Şenol, Taner Kahriman, Yusuf Yalçın Arslan, Berk Erel, Caner Ferizcan, Alican Özfesli, Gökhan Tunahan, Mert Varnalı, Barış Alıcı, Rıdvan Özdemir, Süleyman Güneş, Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ve Fatih Aktay yemin ederek gerçek profesyonel futbolculuk mesleğine geçişlerini tamamladılar.

İŞTE O YEMİN

Temel Amacı
"Bu Toprakların Çocuklarından Gerçek Profesyonel Futbolcular Yetiştirmek" olan Altınordu'muzda,
Profesyonelliğe adım attığım bugün;
"İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu" sloganımıza sıkı sıkıya sarılacağıma...
Sadece bir futbol kulübü olmanın ötesinde,
Ülkesine ve insanlığa örnek bir Futbol Sosyal Girişimi olduğumuzu unutmadan,
Bana ve arkadaşlarıma çok emek vermekte olan,
Antrenör ve Yönetici Büyüklerim'in sözlerini can kulağıyla dinleyeceğime...
Cumhuriyet ile yaşıt olan Altınordu Arması'nı,
Saha içinde ve dışında "Daha İyi"ye taşımak için çalışacağıma...
Kırmızı-Lacivert'i insanlık onurum olarak tanıyacağıma...
Profesyonel Futbol'un bir meslek olduğu bilinciyle mesleğime odaklanacağıma...
Mevkimin en iyilerinden olmak yolunda kendimi sürekli olarak geliştireceğime...
Coşkulu, çabuk, çalışkan ve güçlü olacağıma...
Adaletli, saygılı, yardımsever ve yurtsever olacağıma...
Vefa ve inancı, göğsümün en derin yerinde saklayacağıma...
Yurdumu, milletimi ve bayrağımı her şeyin önünde tutacağıma...
Ancak hiç bir şekilde ırkçılık ve ayırımcılık yapmayacağıma...
Kurucumuz Süleyman Ferit Eczacıbaşı ve arkadaşlarıyla,
27 yıl aralıksız Altınordu formasını giyen Sait Altınordu'nun aziz hatırası önünde,
Şerefim üzerine ant içerim.

UĞUR DÜNDAR DA KATILDI

Fenerbahçe Kongre üyesi ve eski yönetim kurulu üyesi gazeteci Uğur Dündar da paneli ve yemin törenini başından sonuna kadar izledi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile birlikte panele gelen Dündar, boynuna taktığı Altınordu atkısıyla çocuklara destek verdi. Dündar, yemin töreni sonunda sahneye çıkarak gençlerle hatıra fotoğrafı da çektirmeyi ihmal etmedi.

Gelenek üzerine yemin törenini tamamlayıp gerçek profesyonel futbolculuk mesleğine geçen oyuncular için Özkan, birer tam altın aldı. Altınordu Spor Kulübü Derneği üyeleri, Özkan'ın elinden aldıkları altınları çocuklara takarak geleneğin tamamlanmasını sağladı. 

ALTINORDU'NUN KURULUŞ GERÇEĞİ

Panelde söz alan Altınordu tarihi araştırmacısı Kenan Akseki, yaptığı sunumla Altınordu tarihine dair önemli bir hatayı düzeltti. Altınordu'nun, Altay'dan ayrılarak kurulduğu iddialarını belgelerle çürüten Akseki, şöyle konuştu:

"Altınordu'nun kurulmasına vesile olan olay Altay'ın centilmenlik anlayışı ve bundaki ısrarını sürdürmesi olarak gösterilmektedir. Olayın aslı 1923 yılındaki bir Ankara seyahatinde Genel Kaptan Edip Bey ile futbol takımının kaptanı Hamit arasındaki sürtüşmeye dayanmaktadır. Altay'ın kurucuları, futbolcular ile hep beraber bir hatıra fotoğrafı çektirmek istemektedirler. Altay'da bir gelenek olarak kravat takmak, kıyafetin düzgün olası istenmektedir. Kulüp çevrelerince kravat takmayan ve kıyafeti düzgün olmayan yönetici ve sporculara iyi gözle bakılmamaktadır. Fotoğrafın çekileceği gün takım kaptanı Hamit ve birkaç arkadaşının kravatsız olmaları neticesinde bu kişiler ile yönetim arasında bir gerginlik baş gösteriyor. Gece yemek yeniyor, Altay'ın kurucuları Altay'ı temsilen Genel Kaptandan kulübü temsilen Ankara'da bir konuşma yapmasını istiyorlar. 

Bunun üzerine Hamit ve arkadaşları güceniyor ve İzmir'e dönünce Altay'dan ayrılarak Altınordu Spor Kulübü'nü kuruyorlar iddiası tamamen asılsızdır. Çünkü adı geçen Hamit Aslan, o dönemde ve sonrasında da Altay formasını giymekte ve Milli Takım'da görev yapmaktadır. Hamit Aslan, yine o dönemde hiçbir Altınordu takım kadrosunda yer almamaktadır. Aksine iddia, hem Altınordu'muzun tarihine, hem de Hamit Aslan gibi özbeöz Altaylı birine yapılan saygısızlıktır."

UNGANER'DEN DAVALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Avukat Murat Unganer ise Alsancak Stadı ve Atatürk Spor Salonu'nun bulunduğu arazilerde Altınordu Spor Kulübü Derneği'nin payları olduğunu söyleyerek, "Konuyla ilgili tüm sözleşmeler elimizde. Resmi yazışmaları yaptık. Artık konuyu İdari Mahkeme'ye taşıyacağız. Hem Alsancak Stadı, hem de Atatürk Spor Salonu'nun bulunduğu arazileri kulübümüze kazandırmak için çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu arada Türkiye Basketbol Ligi'nin ilk şampiyonu olan Altınordu'da forma giyen kaptan Yılmaz Vardaroğlu da kazanılan kupanın halen kulüp müzesine teslim edilmediğini vurgulayarak, "Herkesten ricam bu kupanın Altınordu'ya verilmesi için çalışmasıdır. Biz bu kupayı alın terimizle kazandık ancak dönemin federasyonu ne yazık ki Muhafızgücü'nün şampiyon olacağından o kadar emindi ki üzerine rakibimizin adını yazdıkları kupayı bize teslim bile etmediler." dedi.