Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Biçer, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Kahramanmaraş'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futboldaki şiddet olaylarının spor kültürünün oluşmamasından kaynaklandığını söyledi.

Futbolun sadece bir eğlence olarak kabul edilmesi durumunda sorun yaşanmayacağını belirten Biçer, futbolu sindiremeyen ve spor kültüründen bihaber olanların kazanma arzusunu artırmasıyla sporu şiddet aracı olarak kullanmaya başladığını kaydetti. 

Biçer, spor kültürünün gelişmesi için el birliğiyle çalışılması gerektiğini dile getirerek, artık daha profesyonel davranışlara gidecek eğitimlere başlanması gerektiğini vurguladı.

Bu anlamda spor psikologlarının devreye girmesinin özellikle alt yapıdaki sporcuların gelişimini olumlu etkileyeceğini dile getiren Biçer, şöyle devam etti:

"Spor psikologları sadece sporculara değil yöneticilerine, sporun değerlerine ve kulübün gelişmesine de katkı sağlıyor. Hatta teknik ekibin en önemli elemanlarından birisi haline geliyor. Çünkü antrenörler bir konuyla ilgili karar vereceği zaman, spor psikoloğundan yardım alacak. Bu nedenle spordaki şiddeti azaltmak istiyorsak, her kulüpte birden fazla spor psikoloğu olması şart."

 - Sadece teknik direktör olmak yetmiyor

 "Artık teknik direktörler, oyuncuları hedefe götürecek, ekonomi, sosyoloji, psikoloji bilecek bunun yanında mesleğini bilecek yapıda olmalı" diyen Biçer, şöyle devam etti:

"Ayrıca bunları, özümseyecek ve hayata geçirecek. Sadece taktik ve teknik vermek, oyuncunun antrenmanını takip etmek geride kaldı. Artık oyuncuları vatan, millet, sakarya laflarıyla motive edemiyorsunuz. Onlar iş yapıyorlar, değerleri ve inanç sistemleri var. Hele de üst yapılarda o kadar farklı kültürlerden oyuncular var ki... O yüzden hem yerel düşünmeyi hem de küresel düşünmeyi öğreneceksiniz. Ama bunu da harmanlayacak yetki ve yetkinliğe sahip olmanız gerekiyor."