Varisli damarlar özellikle bacaklarda görülen derinin altından çirkin bir görüntü oluşturan damarlardır. Bu tip damarların tedavisinin uzatılması ya da önemsenmemesi daha farklı hastalıklara yol açabilir. Bu tip bir hastalıkta genelde bacaklarda ağrı, kaşıntı, dermansızlık ve bunu gibi rahatsızlık ve bunun hitamında damarın bulunduğu bölgenin şişmesi belirti olarak karşımıza çıkar.Varikosel olan kişi bu durum karşısında öncelikli olarak doktora yönelmesi şarttır. Yani yapılan araştırmalarda genelde bu hastalığın ilk çözüm yeri olarak kozmetikçilerin geldiğini görüyoruz. Tabi bu doğru bir adım değildir. Öncelik tıbbi alanda olmalıdır.

Neden Varisli Damarların Tedavisi Önemlidir?
Varisli damarlarının her durumda faklılık gösterir. Bazı hastalar tedavi yöntemleri ile iyileşme gösterirken, bazıları daha ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalma riski altında olabilir.

Hiperpigmentasyon
Tedaviye başlanmadığı takdirde, varisli damarları genellikle bacağın dokularına sızıntı yapan aşırı kan ile sonuçlanır. Ciltlerinin bir kısmı karanlık ve renksiz hale geldiğinde hasta ağrılı şişme ve iltihaplanma yaşayacaktır. Bu durum hiperpigmentasyon olarak bilinir.

Lipodermoskleroz
Bacağın dokuları uzun süre iltihaplanmaya bırakıldığında dokular sıkılaşır ve ağırlaşır. Hasta, bacaklarının giderek daha kötü haline geldiğini ve hareket etmenin veya rahatlamanın zorlaştığını hissedebilir. Lipodermatrikzoroz, bacak dokularının sertleşmesini için kullanılan terimdir.

Spontan Kanama
Varis, hastalığın ilerleyen boyutunda bir müddet sonra cildin derisini aşarak dışarı çıkabilir. Bu, varisli damarları cildin yüzeyine yaklaştırır. Bu tip durumda, küçük bir kaşıma , yaralanma veya çizik hemen kanamaya sebep olur. Çünkü daar artık dışardadır ve herhangi bir muhafazası yoktur. Herhangi bir ağrı söz konusu olmaz anca tedavisi aksatıldığı takdirde yaralanmalarda kan kaybı olacaktır.

Yüzeysel Tromboflebit
Yüzeyel tromboflebit cildin hemen altındaki damarların iltihaplanmasını içeren bir durumdur. Damarların zayıflamasından ve kan akışının azalmasından kaynaklanır. Hasta cildin kızarıklığına, damarın artan bir hassasiyetine ve bacakların devam eden ağrısına veya şişmesine neden olabilir.

Derin ven trombozu
Derin ven Tromboz varisli damarlarda görülen en ciddi boutaaki durumdur. Derin ven Traombozu, kan pıhtına bağlı olarak bacaklarda çekici bir sansasyon olarak bilinen sonuca neden olur. Hasta sanki sinirlerindeki artmış kızarıklık ve bacaklardaki şişme ile sıkışmış gibi hissedebilirsiniz. Eğer kan pıhtımı vücuda daha ileri giderse, durum hayati tehlike oluşturabilir. Varisli damarların ağrı hissi durumları hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Bu durumdan muzdarip olanlar bir  an önce cerrah ile temasa geçmelidir. İhmal edilirse, varis  hastanın sağlığı üzerinde önemli etkileri olabilir.

Varisli Damarları Kimler Tedavi Edebilirler?

Varis damar hastalığı olan tüm kişiler öncelikle doktorlara başvurmalı ve uzman eşliğinde tedavi sürecini takip etmelidirler. Doktorlar durumun önceliğine göre ilave tedavi yöntemi verebilir ya da standart olan çorap veya birkaç fizik hareketleri ile varisli bölgeyi çözüme ulaştırabilirler.