Bir süredir Kahramanmaraş kamuoyunu meşgul eden Sümbüllü bulvarındaki 6 hilalin birleşmesi ile meydana gelen siyon yıldızı tartışmasına Haber 46 son noktayı koydu. Bahsedildiği gibi meydana gelen şeklin siyon yıldızı değil sümbüllerin kanatlarının bir araya gelmesi ile oluşan bir şekil olduğu öğrenildi.  

Konya Selçuk Üniversitesi öğretim görevlisi olan ve aslen Kahramanmaraşlı olan Cem Karakız’ın Ağustos ayından bu yana Kahramanmaraş’ta yapılan kavşak süslerinde masonik figürler olduğunu iddia etmesi üzerine Haber 46 haber merkezi konuyu ele aldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Park ve Daireler Başkanlığından alınan bilgilere göre, şekillerin mason veya masonik bir yanının olmadığı 6 hilalin, sümbüllerin 6 kanadının bir araya gelmesi ile oluştuğu öğrenildi.
CEM HOCA NE DEMİŞTİ
Cem Karakız Kendi hesabında paylaştığı bilginin bir kısmında: “Evangelistlerin çokça kullandığı altı hilal figürünün iç içe geçmesi ve açılmasıyla siyon yıldızını oluşturan düzenlemeyle, sümbüllü kavşağına bir hançer daha saplanmıştır. Bunun tarihi geçmişi ve literatür bilgisini paylaşıp kimseyi sıkmak istemiyorum. Yalan iftira kötüleme yok! Sembol burda, yapılan iş orda” demişti.
HOCA BU İŞTE YANILIYOR
Haber 46 Haber merkezinin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Park Daireler Başkanlığı Peyzaj Mimarlığından aldığı bilgiye göre, kavşağın yapımında kullanılan şeklin, sümbül yapraklarının bir araya gelmesi ile oluştuğu ve şeklin tamamen tarihe uygun olduğu bildirildi.
KAVŞAKTAKİ YAPILAN ÇALIŞMA 
Haber 46’ın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Park Daireler Başkanlığı Peyzaj Mimarlığından aldığı diğer bilgiler ise şöyle: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan Üçüncü Murad'ın fermanıyla Topkapı Sarayı'nın bahçesini süsleyen Kahramanmaraş'ın sümbülleri, endemik zenginliği korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hem Topkapı Sarayı hem de kentteki cadde ve refüj düzenlemelerinde kullanılmaktadır.
‘Üçüncü Murad döneminde sümbül için hazırlanan ferman  ‘Maraş'ın yaylak ve kışlaklarından 50 bin gök sümbülü ve 50 bin ak sümbülün toplanarak has bahçenin yani Topkapı Sarayı'nın bahçesine dikilmesi' yönündeki ferman Osmanlı arşivlerinde bulunmaktadır.
SÜMBÜL BOTANİK ÖZELLİKLERİ
Sümbülün (HyacinthusOrientalis) Türkiye’de İki Alttürü Doğal Olarak Yetişir: Subsp. Orientalis Ve Subsp. Chionophillus. Bunlardan, Kaya Sümbülü Olarak Adlandırılan H. OrientalisSubsp. Chionophillus, Yalnızca Türkiye’ye Özgürdür. (Endemiktir).
Yapraklarının tamamı tabanda linear-eliptik şeklindedir. Diğer alttürden (subsp. orientalis) daha geniş, 12-15 mm genişliğinde olan yapraklar, 4-6 arası sayıda olabilmektedir. Skapus 1 veya 2 adet, rasemle birlikte 10-33 cm uzunluktadır. Çiçek sayısı 12'ye kadar ulaşabilmekte, çiçekler açık griden, morumsu maviye değişen renklerde, nadiren beyaz, 20-30(35) mm, tüb-silindirik, bazen ovaryumun çevresinde genişlemiş, loplar tüp ile aynı uzunlukta bulunmaktadır. Kaya sümbülünde dikkat çekici bir diğer özellik de, yaprak diplerindeki mor-mavi beneklerdir. Diğer Alttüründen (Subsp. Orientalis) Daha Geniş (12-15 Mm) Olan Yaprakları Ve Çiçek Parçalarının Çiçek Tüp Kısmına Hemen Hemen Eşit Olması İle Ayrılır. Bu kapsamda Av. Mehmet Ali Kısakürek Bulvarı ile Sümbüllü Bulvarı kesişimin de 2017 yılında yapılan kavşağa ismi ile münhasır sümbül anıtı yapılmıştır. Kavşak peyzaj düzenlemesinde kullanılan figür sümbül çiçeğindeki taç yapraklardan esinlenerek tasarlanmıştır”
Haber: Mustafa Kılınç