Tekirdağ’ın Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edilen 2. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali kapsamında bağ bozumu etkinliği düzenlendi.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’ndeki etkinliğe Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Cengiz Özer ile üzüm üreticileri katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Ceylan, Tekirdağ’ın sanayi şehri olmasıyla birlikte aynı zamanda Türkiye’nin çok önemli bir tarım kenti olduğunu söyledi. Önemli bir tarım kenti olan Tekirdağ’ın önemli tarım ürünlerinden birinin de bağcılık ve bağcılığa bağlı diğer alt ürünlerin olduğunu aktaran Vali Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde hazırlanan üzüm suları, Türkiye ve dünya çapında çok önemli bir ürün haline geldi. Bunların artık endüstriyel hale getirilerek, tüm ülkeye ve dünyaya ihracıyla birlikte inşallah, hem bağcılığın gelişimine hem bölgemizin tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
“Birliğimiz, dirliğimiz, üzüm salkımları gibi bütün kalsın”
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da yaptığı konuşmada, Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü’nün Tekirdağ bağcılığı açısından çok önemli bir değer olduğunu belirterek, “Bu enstitümüze sahip çıkalım, geliştirelim, nasıl önemli bir değere sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Festivallerimiz devam etsin, bağcılık Trakya’da gelişsin. Trakya’da bağcılığın merkezi Tekirdağ Süleymanpaşa olsun ve bizim birliğimiz, dirliğimiz de tıpkı bu üzüm salkımları gibi hep bütün kalsın” diye konuştu.
“Dünyada bağ alanı açısından 5. sıradayız”
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Cengiz Özer ise konuşmasında enstitünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Özer, bu yıl Tekirdağ bağlarında verimliliğin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya bağcılığında önemli bir ülke olduğunu aktaran Dr. Cengiz Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünyada bağ alanı açısından beşinci, üretim miktarı açısından altıncı sırada olan, bağcılık geçmişi çok eski yıllara, 5-6 bin yıllık bir tarihe dayanan bir ülkeyiz. Bu ülke içersinde, Tekirdağ, iklim ve toprak koşulları bağcılığa son derece uygun ve köklü bir tarihsel geçmişi olan, tarım alanlarının yaklaşık yüzde biri bağcılığa ayrılmış ve 40 milyon liralık gayri safi üretim değerine sahip, yaklaşık yüzde 2.3 oranında katkı sağlamakta olan bir üretim konuğu. İlimizde yaklaşık 38 bin dekar alanda üretim yapılmakta, üretim miktarımız da 35 bin ton civarında.”
Konuşmaların ardından Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Cengiz Özer, enstitünün arazisinde yetiştirilen bağlardan üzüm hasat ederek bağ bozumunu gerçekleştirdi.