Anahtar tamirciliği ve çilingirlik, hızla gelişen teknolojiyle birlikte değer kazanıyor.
Eskiden popüler olan birçok mesleğin günümüzde teknolojiye yenilmesine karşılık, anahtar tamirciliği ve çilingirlik mesleği her geçen gün değer kazanıyor. Günümüzde teknolojiye direnen ve bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar ustanın yaptığı demircilik, bakırcılık, saat tamirciliği ve nalbantcılık gibi mesleklere karşılık Tekirdağ’da anahtar tamirciliği mesleğini yapan ustaların sayısı her geçen gün artıyor.
Tekirdağ’da anahtar tamirciliği yapan Ramazan Uçkan, "Anahtar tamircilik mesleğinin gelişme sebebi hırsızlık olaylarından dolayı, yeni kapı sistemlerinin ortaya çıkması, kapıları daha güvenli hale getirmek için teknolojinin de gelişmesiyle beraber yeni kilit sistemleri ortaya çıkmasıdır" dedi.
"TEKNOLOJİ DEĞİŞTİKÇE KAPILAR DEĞİŞTİ, KAPILAR DEĞİŞTİKÇE DE MESLEĞİMİZİN DEĞERİ ARTTI"
23 yıldır, anahtar tamirciliği mesleğiyle uğraştığını dile getiren Ramazan Uçkan, meslekte çıraklıktan ustalığa kadar geldiğini söyledi. Uçkan, "Anahtar tamirciliği mesleği sürekli gelişen ve değer kazanan bir meslektir. Teknolojiyle beraber her gün yeni bir sistem ortaya çıktı. Günümüzde en çok ilerleyen mesleklerden bir tanesi de bizim mesleğimiz oldu. Ustalık gerektiren birçok meslek teknolojiye yenik düştü ama bizim mesleğimiz teknolojiyle beraber daha değerli hale geldi. İlk mesleğe başladığımız zaman, kollan çevirmeli makinelerimiz vardı. Daha sonra yarı otomatik makinler çıktı. Şu anda dijital 3 makinemiz var. Dijital makineler sayesinde kilitlerin üzerinde numaralarla daha kısa sürede, anahtarlar yapıyoruz. Monitöre yazıyoruz 5 saniyede anahtarlar çıkıyor. Eskiden anahtar az olduğu için, bu işin ustaları da azmış. Anahtarları elle yaparlarmış. Teknoloji değiştikçe kapılar değişti, kapılar değiştikçe de mesleğimizin değeri arttı. Çünkü her insan kapısının güvenli bir anahtarının olmasını ister. Daha değişik kapılar çıkıyor. Eskiden, ahşap kapılar vardı, daha kolay açılır kapılar vardı. Bu sadece ev kapıları için değil, biz otomobil anahtarlarını da yapıyoruz. Her geçen gün müşterimiz artıyor" diye konuştu.