Başbakan Binali Yıldırım’ın ’kimyasal gübre işinden çıkacağız’ açıklamasının ardından gözler bir kez daha solucan gübresine çevrildi. Bioredworm markası ile Türkiye pazarına sunulan solucan gübresinin Türkiye Genel Distribütörü Soltamin Organik Gübre firmasının sahibi İbrahim Doğuş, solucan gübresini yavaş salınımlı olması ve kullanıldığı toprakta sağladığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik iyileşmeler sebebiyle son zamanların en mükemmel organik gübresi olarak tanımladı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde Erzincan’da yaptığı, "Tarım Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Kimyasal gübrenin verimi, faydası oluyor ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor. Onun için biyolojik gübreye yöneliyoruz. Fosfat, nitrat, amonyum gibi kimyasallar patlayıcı olarak da kullanılıyor. Alçak terör örgütleri bunu çiftçi gibi alıyorlar terörist olarak insanların üzerine bomba yapıp sürüyorlar. Onun için yavaş yavaş bu kimyasal gübre işinden çıkacağız" açıklamalarının ardından son dönemde sıkça ilgi gören ve verimi arttıran solucan gübresi yeniden ilgi odağı oldu.
Solucan gübresi verimi arttırıyor
Son dönemde kullanımı hızla yaygınlaşan, sıvı ve katı halde kullanılan solucan gübresinin ürünlerde yüzde 100’e varan artış sağlamasının yanı sıra doğal tadı, aromayı ve lezzeti de koruduğu kaydediliyor. Türkiye’de de organik ve doğal ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan solucan gübresinde oldukça iddialı bir marka daha Türkiye pazarına girdi. Bioredworm markası ile Türkiye pazarına sunulan solucan gübresinin Türkiye Genel Distribütörü Soltamin Organik Gübre firmasının sahibi İbrahim Doğuş, solucan gübresini yavaş salınımlı olması ve kullanıldığı toprakta sağladığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik iyileşmeler sebebiyle son zamanların en mükemmel organik gübresi olarak tanımladı.
"4 yıl süren AR-GE çalışmalarından sonra üretildi"
Doğuş, "Merkezi Makedonya’nın Üsküp kenti olan ve 1985 yılından beri katı solucan gübresi üreten İntus şirketi 2007 yılından bu yana da sıvı solucan gübresi üretiyor. Sıvı solucan gübresi üretimine 2003 yılında başlayan ve 4 yıl süren AR-GE çalışmalarından sonra üretildi. AR-GE çalışmaları, girma ortakları ile Gıda ve Tarım Üniversitesi Kiril ve Metodi- Üsküp mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi profesörler tarafından yapıldı. İçinde hiçbir katkı ve kimyasal madde bulunmayan solucan gübresi, uzun yıllardır Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İsrail, Avustralya, Küba, Hindistan ve bir çok Avrupa ülkesi solucan gübresi kullanıyor. Uygulamalar, hububat ve tahılda yüzde 20 ila yüzde 50, meyve ve sebzede yüzde 30 ila yüzde 100, çayda da yüzde 30 oranında arttırdığı belirlenmiş durumda” dedi.
"Ürettiği organik sıvı ve katı solucan gübresini tüm Balkan ülkelerine satan firma, ayrıca yurt içi ve yurt dışında seminerler organize ederek, organik solucan gübresinin üretimi hakkında kişilere ve işletmelere bilgiler aktarıyor" diyen Doğuş "Bioredworm yüzde 100 organik-mikrobiyal solucan gübresi, dünyanın en iyi kompost solucan türü olan Kırmızı Kaliforniya kültür solucanlarından hiçbir katkı madde kullanılmadan, premium kalitede elde edilen, yüzde yüz organik-mikrobiyal solucan gübresidir. İçinde barındırdığı yüksek miktarlarda yararlı mikroorganizma ile ürünlerde kaliteyi ve verimi ciddi oranda artırıyor. Bioredworm yüzde 100 organik-mikrobiyal solucan gübresi içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı simbiyotik ve asimbiyotik bakteriler, mikorizma mantarları, doğal büyüme hormonları ve enzimler ile toprağın yapısını mükemmel bir şekilde düzenliyor, mikroflora ve mikrofaunasına canlılık kazandırıyor, dengeli bir şekilde bitkilere besin sağlıyor, toprağı kabartıyor, havalandırıyor ve ıslah ediyor. Ürünleri ve bitkileri stres şartlarına karşı koruyan, aynı zamanda antibiyotik etkisi ile her türlü hastalığa, kuraklığa ve dona karşı direncini artıran sıvı solucan gübresi, diğer hayvansal gübrelere göre içinde 100 kat daha fazla stimulatörler var. Kimyasal gübrelerde ise stimulatörler bulunmuyor" diye konuştu.
"Toprak için hayati önem taşıyan organik madde miktarını artırıyor"
Bioredworm’un Türkiye Genel Distribütörü Soltamin Organik Gübre’nin sahibi İbrahim Doğuş Bioredworm yüzde 100 organik-mikrobiyal solucan gübresinin hiçbir katkı madde kullanılmadan, tamamen doğal olduğunu, ayrıca toprak için hayati önem taşıyan organik madde miktarını artırdığını, yoğun kimyasal gübre ve tarım ilaçları nedeniyle verimini kaybeden bereketli Anadolu topraklarının da verimli günlerine geri döneceğini ifade etti.
Firma yetkilileri, Türkiye’nin meyve ve sebzede önemli bir ihracatçı olduğunu ve zaman zaman özellikle bazı ürünlerin, Rusya tarafından kimyasal artık olduğu gerekçesiyle geri gönderildiğini belirterek ,"Organik gübre bunun önüne geçecek" dedi.
Soltamin Organik Gübre olarak, coğrafi konumu, iş gücü ve yatırımcı teşviklerindeki avantajlar sayesinde Ortadoğu ve Orta Asya operasyonlarını Türkiye’den yürütme kararı aldıklarını belirten İbrahim Doğuş, "Bölgedeki ürün talebini karşılamak için Türkiye’ye fabrika kurmayı da gündemimize aldık" ifadelerini kaydetti.