Çorlu Devlet Hastanesi’nde, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Yaşar Türk tarafından geceleri uyutmayan şiddetli sırt ağrıları olan M.U. isimli 59 yaşında pankreas kanseri tanılı hastaya BT eşliğinde Splanknik Sinir Bloğunu başarıyla gerçekleştirdi.
Tekirdağ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, Çorlu Devlet Hastanesi’nde, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Yaşar Türk tarafından geceleri uyutmayan şiddetli sırt ağrıları olan M.U. isimli 59 yaşında pankreas kanseri tanılı hastaya BT eşliğinde Çölyak Pleksus veya Splanknik Sinir Bloğunun başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Ameliyat edilemez kötü huylu kanser hastalıklarında şiddetli karın ağrısının önemli bir sorun oluşturduğunu da ifade eden Op. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, “Onkolojik tedaviye cevap vermeyen ve ilaç tedavisinin yetersiz kalması veya aşırı yan etkileri nedeniyle kontrol edilemeyen ağrıları bulunan hastalarda sinir blokajları uygulanır. Pankreas, mide, karaciğer, dalak, böbrek üstü bezleri, ince bağırsaklar ve kalın bağırsağın bir bölümünün kanserlerinde veya kronik pankreatit gibi iyi huylu hastalıklarda ortaya çıkan kronik, inatçı ve hayat kalitesini düşüren şiddetli ağrıların tedavisinde yapılır. Çölyak gangliyon blokajı ciltten dikiş bile gerektirmeyen küçük kesiden iğne aracılığıyla ilaç vererek yapılır. Bu işlem skopi veya bilgisayarlı tomografi eşliğinde, kullanılan iğnenin ciltte girişinden hedef noktaya varana dek görülebilmesiyle güvenli ve etkin olarak uygulanır. Çölyak pleksus veya splanknik sinir bloğu ile var olan ağrı kaybolacak yada önemli ölçüde azalarak ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeye gelecektir. Bloğu takiben bağırsakların hareketliliğinde artış olacak, bunun sonucunda da bu hastalıklarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan olan bulantı ve kusma da önemli ölçüde azalacaktır. İştahta görülen artış genel durumu olumlu etkileyecektir” diye konuştu.