Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) ve Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurumlar arası işbirliği çerçevesinde ‘Klorlu Su İle Sağlıklı Yaşam’ başlıklı el broşürü bastırılarak vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.
Konu ile ilgili TESKİ’den yapılan açıklamaya göre, “Zaman zaman TESKİ bakiye klor ölçüm personeli numune alırken vatandaşlar tarafından ‘İçme suları neden klorlanıyor? Biz klorlu su içmek istemiyoruz. Yıllardır klorsuz su içiyoruz bir şey olmuyor’ gibi soru ve tepkilerle karşılaşmaktadır. Bu nedenle suların klorlanması hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi için TESKİ Genel Müdürlüğü ve Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurumlar arası işbirliği çerçevesinde ‘Klorlu Su İle Sağlıklı Yaşam’ başlıklı el broşürü bastırılmıştır ve vatandaşlara dağıtılmaktadır” denildi.
“ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA EN GEÇERLİ DEZENFEKSİYON YÖNTEMİ KLORLAMADIR”
Bastırılan broşürün içeriğiyle alakalı da bilginin yer aldığı açıklamada, “Geçmişte temiz ve sağlıklı su kaynakları daha fazlaydı. Fakat günümüzde artan ihtiyaçlar ve kaynakların sayısının azlığı sebebiyle içme ve kullanma suları zararlı etkenlere karşı korumasız kaldı. Bu durumu düzeltmek için yapılan yasal düzenlemeler nezdinde sularda dezenfeksiyon metotlarının uygulanması vazgeçilmez oldu. Ülkemizde ve dünyada en geçerli dezenfeksiyon yöntemi klorlama ile yapılan dezenfeksiyon metodudur. Dünya Sağlık Örgütüne göre içme sularının klorlanması halk sağlığı alanındaki en önemli gelişmelerden biridir” denildi.
Açıklamada ayrıca, “İçme ve kullanma suları klorlanmadığı takdirde, su içinde bulunan hastalık yapıcı mikroplar çoğalarak insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat klorlama sayesinde bu mikroplar ortadan kaldırılmaktadır ve sağlıklı bir su elde edilmektedir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için TESKİ ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ gereğince vatandaşlara ulaştırılan içme ve kullanma sularını klorlamaktadır” denildi.