Namık Kemal Üniversitesi’nde (NKÜ) 2016-2017 Akademik Açılış Töreni düzenlendi.
NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Merkez Komutan Vekili Piyade Albay Şükrü Şenduran, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Erdal Eren, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Kaymakamı Ahmet Atılkan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Tören, Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek’in, Rektörlük Binası önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra, Rektörlük Konferans Salonu’nda devam eden programda, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde şehit olanlar adına hazırlanan slayt gösterisi izlendi ve NKÜ tanıtım filmi oynatıldı.
Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, törende yaptığı konuşmada, 2016-2017 Akademik Yılı’nın, üniversiteye, Tekirdağ’a, ülkeye ve öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.
Vali Ceylan, NKÜ’yü ayakta tutan akademisyenleri kutlayarak, “İnşallah bu yıl da ve bundan sonraki yıllar da aynı şekilde, Tekirdağ NKÜ daha da gelişerek, ülkemizin gelişimine, dünyadaki bilimsel çalışmalara sağlayacağı katkılar açısından daha önemli daha güzel yerlerde olur. Bunlar tabi ki sizlerin ve yöneticilerimizin de katkılarıyla ve öğrencilerimizin desteği ile güzel bir konuma gelecek diye düşünüyoruz” dedi.
Üniversitenin ve üniversite eğitiminin ülke geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Ceylan, "Tabi ki üniversiteler aynı zamanda, bulundukları şehirlere, bulundukları konuma, bölgeye katkı sağlayan, oradaki diğer faktörlerle, yerel yönetimler, merkezi idareydi, sivil toplum kuruluşlarıyla ve oranın insanıyla bütünleşerek oranın gelişimine ve üniversite-vatandaş kaynaşmasını da sağlayarak hem sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan bu beraberlik özellikle üniversitenin bu katılımı sağlamasıyla daha da bölgenin gelişmesine katkı sağlayacağı inancındayım. Bunu burada NKÜ’de en iyi şekilde icra ettiğini görüyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı gayret içerisinde, hem üniversitemizin mevcut eğitim düzeyinin yükselmesi ve burada eğitim alan çocuklarımızın gelecekte ülke yönetiminde, gelişiminde, Türkiye’nin, Atatürk’ün bize hedef olarak gösterdiği, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmadaki sağlayacağı katkılar açısından çok önemli" diye konuştu.
NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de, kurulduğu günden bu yana, akademik ve idari kadrosunun özverili çalışması dolayısıyla NKÜ’ yü her geçen gün saygın üniversiteler arasında yer alma hedefine yaklaştırdığını belirtti.
NKÜ’nün, bölgeninde cazibe etkisiyle, kurulduğu günden beri istikrarlı bir şekilde büyüme kaydettiğini aktaran Prof. Dr. Osman Şimşek, "Üniversitemiz, 9 fakülte, 11 meslek yüksek okulu, 3 yüksek okul, bir konservatuar 10 araştırma merkezi ve 5 bölüm başkanlığıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) ilettiğimiz dericilik fakültesi ve diş hekimliği fakültesi kurulması konusunda da girişimlerimiz olmuştur. İnşallah bu da gerçekleştiğinde 11 fakülte ile eğitimlerimizi sürdürmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Osman Şimşek, üniversitenin 2006 yılında kurulmasından günümüze kadar personel sayısında da büyük bir artış olduğunu kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2006 yılında, 312 akademik, 114 idari personele sahip olan üniversitemiz, bugün 994 akademik personel, 504 idari personel ile bin 498 personele ulaşmıştır. Şirket elemanlarını da saydığımız zaman bu rakam 2 bin 500’e yaklaşmaktadır. 2006 yılında 10 bin 800 olan öğrenci sayımız bu yıl itibari ile 35 bine yükselmiştir. Merkez kampüsümüzde 22 bin civarı öğrenci bulunmaktadır ve yeni açılan bölümlerle öğrenci sayımız giderek artmaktadır."
Konuşmaların ardından, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat tarafından, "Etik ile ilgili genel tarihi yaklaşım" konulu, ilk ders yapıldı.