Süleymanpaşa Belediyesi, Sarıkamış ve Çanakkale şehitlerimizin anısına iki büyük anıt yaparak, Çanakkale ve Sarıkamış ruhunu Süleymanpaşa’da yaşatacak.
Süleymanpaşa Belediye Meclisi toplantısında görüşülen gündemin 17. Maddesi “Tarihimizin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla geçmişte derin izler bırakan, soğuk ayazda karlar içinde zorlukla yürüyen Sarıkamış Şehitlerini temsilen “Sarıkamış Asker Heykeli” nin Süleymanpaşa İlçesinde uygun görülen bir yere yapılması konusunun Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması.” konusu ve gündem maddesine istinaden “Tarihi değerlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılarak ölümsüzleştirilmesi amacıyla Süleymanpaşa ilçe sınırları içerisinde yer alan iki parkın adlarının “Çanakkale” ve “Sarıkamış” olarak değiştirilmesi, park düzenlemelerinin isimlerine uygun bir şekilde yapılması ve parkların uygun yerlerine adlarına uygun anıtların konumlandırılması konusunun, belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanması” önergesi Kültür Komisyonu’nun onayı ile mecliste görüşüldü.
“TEKİRDAĞ SARIKAMIŞ’TA 200’ÜN ÜZERİNDE ŞEHİT VERDİ”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Daha önceleri şehrimizin Sarıkamış ile bağını çok bağdaştıramıyorduk. Prof. Dr. Birgül Sönmez kanalıyla bize böyle bir teklif geldi. Daha sonrasında ise bir liste. Tekirdağ’ın 1914-1918 yılları arasında Sarıkamış Kafkas Cephesi’ndeki şehitlerinin bilinenlerinin sayısı 200’ün üzerinde. Biz hep Çanakkale’ye gidiyoruz. Çanakkale şehitliğinde bu coğrafyanın her yerinden genç evlatlarımızın bu vatan için savaştıklarını, bu vatanı hangi bedellerle bize verdiklerini görüyoruz. Sarıkamış’ta da aynı Çanakkale’de olduğu gibi bu coğrafyanın bütün evlatları şehitlik mertebesine ulaşarak bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne ve dirliğine katkı vermiştir” dedi.
“YENİ GELEN NESİL DE BU ÜLKENİN HANGİ KOŞULLARDA ELDE EDİLDİĞİNİ BİLİP GÖRMELİ”
Yapılacak projeyi de açıklayan Eşkinat, “İki parkımıza Çanakkale ve Sarıkamış adlarını vereceğiz. Çanakkale ve Sarıkamış ruhunu yaşatıp geleceğe taşımak için adlarını verdikleri parklara anıtlarını da yapacağız. Hem Çanakkale hem Sarıkamış parkı ve anıtında eş zamanlı olarak bir çalışma yaparsak yeni gelen nesil de bu ülkenin hangi koşullarda elde edildiğini, birliğe bütünlüğe ne kadar ihtiyacımız olduğunu göreceğine inandığımız için bir an önce bu çalışmaya girmek istedik” diye konuştu.
KARAR OY BİRLİĞİ İLE MECLİSTEN GEÇTİ
Başkan Eşkinat’ın konuşmasının ardından tüm meclis üyelerinden anıtlar için destek gelirken karar oy birliği meclisten geçti. Anıtların hangi parklara yapılacağı konusuna ise kültür Komisyonu’nun karar vereceği bildirildi.