Süleymanpaşa Belediyesi’nin düzenlediği, 2. Trakya Bağbozumu ve Ekoloji Festivali kapsamında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Süleymanpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde en güzel üzüm yarışması düzenledi.
Süleymanpaşa sahil dolgu alanda düzenlenen yarışma finaline Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer, Süleymanpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ufuk İşcan, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri, üzüm üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Başkan Eşkinat, bağcılığın günden güne azalması konusuna vurgu yaparak, “Bağ şehrinde bağcılığın giderek azaldığı bir dönemde üstelik de Türkiye’nin iki bağcılık araştırma merkezinden birinin olduğu şehirde bağcılığın yeri bu değil. Bunu geliştirmek amacıyla bağcılık enstitümüz ve tarım müdürlüğümüz ile beraber geçen sene yola çıktık. Adım adım ilerliyoruz ama emin adımlarla ilerliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu bölgeyi layık olduğu yere üzüm ve üzüm ürünleri ile getirmeye kararlıyız. Çiftçilerimizle el birliği ile bağcılığı hak ettiği yere getireceğiz” dedi.
Önümüzdeki yıl yapılacak olan 3. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali ile ilgili ipuçları vererek sözlerine devam eden Eşkinat, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün festivalimizin son günü. İki gündür çok güzel saatler geçirdik. Vatandaşlarımızda festivalimize ilgi gösterdi. Ancak zaman zaman ‘Tekirdağ’da üzüm yetişiyor mu?’ sorularına da muhatap olduk. Bu yüzden üzümü bir parça daha öne çıkaran, belki gastronomik katkı ile de uluslar arası hale getireceğimiz, adına da Trakya dediğimiz bu festivali çok daha güçlü yapacağız. Bu değerli yarışmada iyi olanın kazanmasını diliyorum.”
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer de konuşmasında bağcılığın git gide azaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“1990 yılında bu göreve başladım. O günden bu güne Tekirdağ’da bağ alanları neredeyse yüzde 50 oranında azaldı. Bunda birçok faktörün etkisi olsa da Tekirdağ’ın bağcılıktaki yeri bu değil. Şehrimizde çok eski bir bağcılık kültürü var. Şuana kadar bu kültürü yeterince değerlendiremedik ama çok büyük bir potansiyel önümüzde duruyor. Yanımızda İstanbul çok büyük bir pazar. Balkanlar, Ortadoğu, Rusya çok büyük merkezler. Topraklarımız çok verimli. Sulanabilir alanların artması ile birlikte bağcılık daha da değerli hale gelebilir. Bu yarışmaya katılan çok kaliteli üzümlerimiz ile bağ alanlarımızı arttırabiliriz. Önümüzdeki festivalin bu girişimlere öncülük edeceğini düşünüyorum.”
Konuşmaların ardından jüri üyeleri vatandaşlara tanıtıldı. Koordinatörlüğünü Süleymanpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ufuk İşcan’ın yaptığı yarışma jürisi, Süleymanpaşa Belediyesi’nden Ziraat Mühendisi Seda Gökgöz, Tekirdağ Ziraat Odası’ndan Salim Bulut, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Candar, Süleymanpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Onur Afat ve Süleymanpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Yılmaz’dan oluştu.
10 üreticinin başvurduğu yarışmada jüri tek tek tüm bağları gezerek üç ayrı değerlendirmede bulunurken hastalık zarar durumu, bağ bakımı kontrolü ve kalite kontrolü ölçütlerinde puanlama yapıldı.
Birinci 9.57 puanla Yavuz Mahallesi’nden Hasan Yenipazarlı seçildi
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat tarafından yarışmada dereceye giren üzüm üreticileri açıklanırken Karaevli Mahallesi’nden Özden Karaevli 8.96 puanla üçüncü, Karaevli Mahallesi’nden Reşat Koşar 9.16 puanla ikinci ve Yavuz Mahallesi’nden Hasan Yenipazarlı 9.57 puanla En Güzel Üzüm Yarışması birincisi oldu.