Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin tarımsal mahallelerdeki desteklerinin sürdüğü bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Tekirdağ’ın büyükşehir olmasıyla birlikte her alanda yaşanan değişim ve gelişmelerin tarım sektöründe de yaşanacağı, uygulanmakta olan projelerle tarım sektörünün büyüyüp gelişeceği belirtildi.

Açıklamada, Büyükşehir Yasası ile özellikle kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine yönelik tarımsal desteklerini artırarak sürdüren ve çiftçilerin her daim yanında olan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2017 yılı projeleri içerisinde yer alan, Mera Yönetimi ve İyileştirme Projesi kapsamında meralara gübre atımı, Damızlık Koç Projesi kapsamında koç desteği, Odun Dışı Orman Ürünleri Projesi kapsamında adaçayı desteğinden sonra Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında yüksek telli terbiye sistemi ve Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi kapsamında ise, üreticilere boş kovan desteği verileceği kaydedildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında, Şarköy ilçemizin Mursallı, Yayaköy, Gaziköy, Kirazlı, Görgüç ve Çınarlı mahallerinde üzüm üretimi yapan çiftçilerimizin ürün verimini artırmak ve ekonomiye daha yüksek oranda katkı sağlamak amacıyla, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Elman Bahar ve Doç. Dr İlknur Korkutal tarafından verilen genel bağcılık ve yüksek telli terbiye sistemi kullanma konularında verilen eğitimler hızla devam etmektedir. 2016 yılı içerisinde 5 mahallede 54 çiftçimize 157.7 dekar’da 218 liralık destek verilmiş olup, çiftçilerimizden gelen taleplere yönelik olarak bu yıl içerisinde yüksek telli terbiye sistemi desteğine devam edilecektir. 2015 yılından itibaren devam etmekte olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugüne kadar ilk etapta 185 mahallemizde bin 266 çiftçimize 11 bin adet boş kovan desteği verilmiştir. İlimizin Ganos ve Istranca dağlarının çiçeklerinden üretilen balların yurt içi ve yurt dışı pazarında yer alması için üretici dernekleri ile yapmış olduğumuz çalışmalar hızla devam etmektedir. Arıcılık mesleğinin en önemli özelliği eğitimdir. Eğitimsiz üreticilerimiz arıların telef olmasına ve balın kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Her alanda olduğu gibi bal üretiminde de kaliteyi, verimliliği artırmak amacıyla proje kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından üreticilerimize arıcılıkta verimliliği artırma yöntemleri, ürün çeşitliliği ve uygulama konularında verilecek olan eğitimlere 13 Mart 2017 tarihinde Malkara İlçemizde başlanmıştir. Eğitimler Nisan ve Mayıs ayları içerisinde 8 ilçemizde devam edecek olup, katılımcılara eğitim sonunda sertifika takdim edilecektir. Tüm üreticilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını diliyoruz.”