Trakya Kalkınma Ajansı ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) arasında, "TESKİ ve Güneş Elele Enerjide Verimliliğe" projesi imzalandı.
Projeyi hayata geçirmenin ilk adımı olarak Trakya Kalkınma Ajansı ve TESKİ arasında bir imza töreni gerçekleştirildi. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve TESKİ Genel Müdürü Sayın Dr. Şafak Başa TESKİ’nin projelendirdiği Güneş Enerji Santrali projesinin protokolünü imzaladılar.
Proje kapsamında 600 adet güneş paneli ile saatte 150 kW elektrik üretilerek yıllık yaklaşık 120.000 TL değerinde enerji tasarrufu sağlanacağı belirtildi.
TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, imza töreninde yaptığı konuşmasında, “Başlangıç olarak uygulayacağımız bu proje sonucunda TESKİ’nin enerji maliyetini düşüreceğiz ve devamı da gelecek. Tekirdağ’da sürdürülebilir, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasında öncü ve örnek bir kurum olacağız. Bu proje Tekirdağ’ın geleceğine çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve ekibine, aynı zamanda TESKİ personeli çalışma arkadaşlarıma ve projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve hayırlı olsun diliyorum” dedi.
“TESKİ yeni bir kurum, fakat çalışmalarını hızla sürdüren bir kurum”
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, “TESKİ yeni bir kurum fakat çalışmalarını hızla sürdüren bir kurum. Bu proje başlangıç projesi olmakla birlikte devamının geleceğine inanıyorum. Ayrıca Trakya’da bulunan diğer belediyelere de örnek olunur ve diğer belediyeler de bu gibi projeler yapar. Biz bu gibi her güzel projenin yanındayız” diye konuştu.
Hazırlanan proje Aşağısevindikli Terfi Merkezinde hayata geçirilecek
TESKİ tarafından proje ile ilgili yapılan açıklamada, “Kurumumuz, sorumlu olduğu 11 ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Temin edilen içme suları derin içme suyu sondaj kuyularından elektrik enerjisi ile çıkarılmaktadır. 11 ilçenin tamamındaki sondaj kuyuları ve pompaların ihtiyacı olan elektrik enerjisi değerlendirildiğinde ortaya bir hayli yüksek enerji tüketim rakamları çıkmaktadır. TESKİ aylık yaklaşık olarak 2 milyon 500 bin TL elektrik faturası ödemektedir. Ödenen bu fatura miktarını bir nebze de olsa azaltmak amacıyla, TESKİ Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanlığı, Güneş Enerji Santrali Projesi hazırlamıştır. Hazırlanan proje Aşağısevindikli Terfi Merkezinde hayata geçirilecektir ve terfi merkezinde çalışan 5 pompadan birinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır. Proje finansmanının yüzde 65’i Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacaktır ve proje birlikte yürütülecektir” denildi.