TEKİRDAĞ (İHA) – Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde, Ördekli Dere caddesi üzerinde TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan teknik incelemeler sonucunda, eskiden dere yatağı olan bu kesimin imara açılması sonucu dere yatağı tamamen kaybolduğu, bu sebeple üst havzalardan gelen yağış sularının yüzeysel akışa geçerek meskun alanlarda büyük taşkın sorunları meydana getirdiği, problemi ortadan kaldırmak amacıyla geçmiş yıllarda eski dere yatağı güzergahına kapalı kesit yağmur suyu hattı inşa edildiği bildirildi.
TESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Güzergah üzerinde bulunan mevcut yağmur suyu hattı bir projeye dayalı yapılmamış olması yüzünden kapasite yönünden yetersiz kalmıştır. Mevcut menfezin zaman içerisinde binaların altında kalması sebebiyle bakımı ve temizliği yapılamamıştır. Zamanla çökmeler meydana gelen menfezde, ızgara ve su alma yapıları da yetersiz kalmış ve işlevselliğini yitirmiştir. Yukarıdaki gerekçeler dikkate alındığında söz konusu güzergahtaki yağmur suyu sorununun sağlıklı bir şekilde çözülebilmesi için Ördekli Dere güzergahında mevcut yağmur suyu menfezinin artık kullanılamayacağına ve dere havzasının tümü dikkate alınarak kurumumuzca yeni bir yağmur suyu projesinin yapılmasına karar verilmiştir” denildi.
100 YILLIK TAŞKIN DEBİLERİNİ KARŞILAYACAK KAPASİTEDE
Açıklamada ayrıca, bu bölgede taşkınları önleyecek proje geliştirildiği belirtilerek, “’Tekirdağ (Merkez) Donlu (Ördekli) Dere Kesimi Yağmur Suyu Hattı, Pis Su Tadilat Projesi’ önümüzdeki 100 yıllık taşkın debilerini karşılayacak kapasitede yapıldığından ilçemizde Ø2000 mm betonarme borular ilk defa bu projede kullanılacaktır. Proje kapsamında; 70 metre 400X150cm B.A kutu menfez ile 1125 metre yağmur suyu ve 2692 metre atıksu şebeke hattı bulunmaktadır. Yağmur suyu kolektör hattının deşarjı, Cumhuriyet Meydanı’ndan geçip belediyemizce daha önce imalatı yapılan mevcut kutu menfez ve 1400 milimetrelik borular yardımı ile denize tahliye olacaktır. 18 Nisan 2016 tarihinde Cumhuriyet Meydanı üzerinden başlayan çalışmalarımız Ördekli Dere Caddesi üzerinden devam edip Soysal Sokak bitiminde derenin meskun mahalle giriş yaptığı noktada tamamlanacaktır. Çalışmanın Süleymanpaşa ilçemize hayırlı olmasını diler, halkımızın sabrı için teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.