4.5G'YE NASIL GEÇERİM? SİM KART MI DEĞİŞTİRMEM LAZIM?
 
- 4.5G teknolojisini kullanmak için olmazsa olmazların başında SIM kartlar geliyor. Bir süreden beri iletişim operatörleri 4.5G uyumlu SIM kartları ücretsiz olarak değiştiriyor ve hatta ücretsiz internet paketi bile hediye ediyordu. Hâlâ SIM kartını 4.5G uyumlu olanla değiştirmediyseniz, bugün son gün. İletişim operatörlerinin mağazalarına giderek SIM kartınızı ücretsiz olarak değiştirebilir ve ücretsiz internet paketini alabilirsiniz. SIM kartınızın uyumlu olup olmadığını bilmiyorsanız, abonesi olduğunuz operatörün internet sitesine giderek sorgulama yaptırabilirsiniz.
 
TÜRKİYE’NİN MOBİL İLETİŞİM HİKAYESİ
 
1G
 
- 1994’te ilk cep telefonu görüşmesi gerçekleştirildi. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin Başbakanı Tansu Çiller cep telefonundan ilk alo diyen kişiler oldu. İlk SMS 1995 yılında gönderildi.
 
2G
 
Cep telefonları ile ilk internet macerası 2000 yılında başladı. O dönemde kullanılan WAP teknolojisini, GPRS izledi. Günümüzde ilse 2G olarak ‘Edge’ teknolojisi kullanılıyor.
 
3G
 
İlk mobil genişbant olarak ifade edilen 3G teknolojisi Türkiye’de 2009 yılında sunuldu. Akıllı telefonlarla beraber geliştirilen uygulamalar mobil internetteki veri trafiğinin katlanarak büyümesini sağladı.
 
4.5G
 
26 Mayıs’ta yapılması planan ihale Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G yerine 5G teknolojisine geçilmenin daha sağlıklı olacağını belirtmesi üzerine 26 Ağustos’a ertelendi. Yapılan ihale sonrasında iletişim operatörlerine frekans dağıtımı yapıldı.