Görüntü teknolojileri yıllardır gelişmeye devam ediyor. Bir zamanlar telefonlarımız ile fotoğraf bile çekemiyorken, bugün çok üst düzey olmayan akıllı telefon modelleriyle bile 4K video çekimleri yapabiliyoruz.

Peki, 4K nedir? 4K açılımı nedir? 4K neden bu kadar önemli? 4K neden son dönemde bu kadar fazla konuşuluyor? 4K televizyonların, diğer televizyonlardan farkı nedir? Akıllı telefonlarda 4K video kaydı özelliği çok mu önemli? 4K'dan daha iyi bir teknoloji var mı? gibi soruların cevaplarını biliyor muyuz? Genel olarak toplumun çoğunluğu bu soruları yanıtlayamıyor.

Bu yazımızda yukarıdaki tüm soruları cevaplayacak, 4K hakkında akıllarda soru işaretleri bırakmamaya çalışacağız. İsterseniz sözü fazla uzatmadan, 4K hakkında her şey adlı yazımıza 4K'yı tanımlayarak başlayalım.

4K nedir?
4K, bir çözünürlük terimidir. Bu terim çoğunlukla kameralarda ve ekran teknolojilerinde karşımıza çıkar. Örneğin son dönemde piyasada pek çok 4K video kaydı özelliği sunan kameralara sahip akıllı telefonlar ve 4K çözünürlük sunan akıllı televizyonlar görüyoruz.

4K, son dönemin en popüler ekran ve video çözünürlüğüdür. Tam diyaframda 4096x3112px olan bu çözünürlük, 1.32:1 oran ile yaklaşık 12.7 milyon piksel içerir. Piyasadaki akıllı televizyonların büyük çoğunluğu ise UltraHD olarak tanımlanan 3840x2160px çözünürlüğü sunar.