Kahramanmaraş'ta üniversiteli 2 öğrencinin geliştirdiği ve TÜBİTAK'ın 2. Ar-Ge Pazarı yarışmasında birinci seçilen  valf, su kesintisi sırasında açık unutulan musluklara karşı şebekeyi kilitliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri Muhammed Emin Naz ve Oğuzhan Aksak, su kesintisinin ardından açılan muslukların kapatılmaması sonucu şebeke aktif hale geldikten sonra evde kimsenin bulunmadığı durumlarda su israfını önlemek için valf geliştirdi.

Şebekenin ana vanadan sonraki bölümüne takılan valfin kilidi, kesinti olduğunda otomatik devreye giriyor. Şebekeye su verilse de valfteki mekanizma elle açılmadan musluklardan su akmıyor.

Naz ve Aksak'ın "El Kumandalı Emniyetli Valf" çalışması, TÜBİTAK tarafından desteklenen 2. Ar-Ge Pazarı yarışmasında birinci seçildi.

Oğuzhan Aksak, AA muhabirine, su kesildiğinde otomatik devreye giren bir emniyet sistemi tasarladıklarını söyledi.

Projenin kolay uygulanabilir olduğuna işarete den Aksak, "Valf sadece su kesildiğinde devreye giriyor. Kesinti esnasında bazen musluklar açık unutulabiliyor. Bu da israfa ve zaman zaman su baskınlarına yol açabiliyor. Geliştirdiğimiz valf bunu önleyecek" dedi.

Muhammed Emin Naz da valf sayesinde hem israfın önleneceğini hem de açık unutulan musluklardan akan suyun ev ve iş yerlerine vereceği olası zararın önüne geçileceğini kaydetti.