Avrupa genelinde mobil internet kullanımının sadece birkaç ülkede Almanya’dan daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

Fransa, İngiltere, İsveç ya da Danimarka’da yaşayanlar ayda 35 Euro cep telefonu faturası ödeyerek “sınırsız konuşma” ve “20 GB mobil internet + LTE” alabilirken, benzeri bir tarife Almanya’da yaşayanlar için şimdilik hayalden öte anlam taşımıyor.

Finlandiyalı telekomünikasyon danışmanlığı şirketi Rewheel tarafından yapılan araştırmaya göre Finlandiyalı ve Estonyalı akıllı telefon kullanıcılarının durumu Fransa ve İngiltere’den de iyi durumda. Çünkü ayda 35 Euro ödeyen Estonyalı bir internet kullanıcısı 40 GB internet kotası alabilirken, Finlandiyalı kullanıcı ise 50 GB kotaya sahip olabiliyor.

Almanya’da ise ayda 25 Euro ödeyen bir kullanıcı en iyi ihtimalle “sınırsız (flatrate) telefon görüşmesi ve SMS” haricinde sadece “3 GB internet kotası” alabiliyor. Rewheel’in hesabına göre Almanya’da 5 GB internet kotası ve sınırsız konuşma imkanı isteyen kullanıcıların ayda 60 Euro’ya varan ücretler ödemeleri gerekiyor.

İnternetin Almanya’dan daha pahalı olduğu ülkeler ise Macaristan, Belçika, Yunanistan, Kıbrıs, Malta ve Bulgaristan. Örneğin Macaristan’da ayda 35 Euro ödeyen bir kullanıcı sadece 500 MB mobil internet kotasına sahip oluyor.

“LTE (4G)” BAĞLANTISI NEDEN BU KADAR PAHALI?

Almanya’da mobil internetin bu kadar pahalı olmasının birçok sebebi var. Bunların başında ise geçmişi 2000 yılına uzanan UMTS lisansları geliyor. O dönemde mobil servis sağlayıcıları iki haneli milyarlık lisans bedelleri ödemek zorunda kalmıştı. Alman telekomünikasyon şirketleri bu bedelleri bugün dahi son kullanıcıdan tahsil etmeye devam ediyor.

Diğer bir etken ise 90’lı yıllarda İskandinav ülkelerinde telekomünikasyon altyapısı için devlet tarafından sağlanan sübvansiyonların Almanya’da gerçekleşmemiş olması.

Bu arada hızlı internet erişimine imkan veren daha pahalı LTE’li tarifeler ağırlıkla ticari müşteriler tarafından tercih edilirken, son kullanıcılar da bu hizmete neredeyse şirketlerle aynı ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Almanya’da sabit hatlardan internet erişiminin hala daha yaygın olması, mobil erişimi pahalı kılan başka diğer etken. Ancak Avrupa genelinde kapsama alanı en geniş LTE (4G) altyapılarından birinin yine Almanya’da olduğunu unutmamak gerekiyor.

Uzmanlar rekabetin fiyatları düşürmesi gerektiği halde, Almanya’daki mobil piyasada bunun çok hızlı gerçekleşmediğine dikkat çekiyor. Buna rağmen Federal Ekonomi Bakanlığı ve Federal Şebeke Ajansı rekabet şartlarına müdahale etmeyi gerekli görmüyor. Bu kurumlardan konu hakkında yapılan son açıklamada, “Alman mobil iletişim pazarı son yıllarda yüksek rekabetçi seyir izliyor.” ifadelerine yer verilmişti.