Cep telefonu ve kablosuz internetin yaydığı elektromanyetik dalgaların hücreler üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bilim adamları, cep telefonu ve kablosuz internet kullanımında uygun mesafeyi tespit etti.

SDÜ Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, daha önce yaptıkları araştırmalar sonucunda beyin ve kan hücrelerinin yanı sıra meme hücrelerini de olumsuz etkilediği ortaya çıkan cep telefonu ve kablosuz internet kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın mesafe olduğunu söyledi. Nazıorğlu, "Cep telefonlarının kullanımı, kablosuz internetin kullanımı gün geçtikçe artıyor fakat bunların zararları konusunda yeterince çalışmalar yok. Araştırma merkezimizde bu konularda bir seri araştırmalar gerçekleştirmekteyiz. Geçmişte yaptığımız çalışmalarda beyin üzerinde etkilerini ya da kan kanseri hücrelerindeki etkilerini ortaya çıkarmıştık. Akla şu soru gelmekteydi; mesela ben kendim cep telefonu kullanmıyorum veya işte kablosuz internet kullanmıyorum ama komşumda var. Ne kadar mesafeden bu zarar verebiliyor ya da bir zararı var mı yok mu, bunu araştırmak amacıyla bir çalışma düzeneği belirledik" dedi.

Bayanlar arasında en yaygın gözlenen kanser vakasının meme kanseri olduğuna dikkat çeken Nazıroğlu, "Bu amaçla MCK-7 adı verilen meme kanseri hücrelerinden yurtdışındaki firmadan satın aldık. Bunlar uygun ortamda üretildikten sonra Kontrol, 900 MHZ, 1800 MHZ ve 2,45 GHZ şeklinde dört gruba ayrıldı. Bunlar değişik 5, 10, 15, 20 ve 25 cm gibi değişik mesafelere konularak uygulamalara tabi tutuldu ve sonrasında alınarak değişik analizler yapıldı" diye konuştu.

İŞTE EN UYGUN MESAFE

Cep telefonu kullanımında 10 cm mesafenin ideal bir mesafe olduğunu tespit ettiklerini belirten Nazıroğlu, kablosuz internet çalışmalarında bu mesafeyi 25 cm olarak belirlediklerini açıkladı. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, özellikle cep telefonunun yaydığı zararlı ışınlardan korunmada kulaklık kullanılmasının faydalı olabileceğini belirtirken, hoparlörünü açarak da cep telefonunu kendimizden biraz daha uzak tutmayı önerdi.