Akdeniz Üniversitesi (AÜ) bünyesinde hizmet veren Antalya Teknokent (ATEK) yeni teknolojiler geliştirmek isteyen üyelerinin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla sektörün önde gelenleriyle buluşturuyor. ATEK bünyesinde çalışmalarını sürdüren firmalar Antalya Defterdarı Veli Tunçez’le bir araya geldi. Tunçez, yapılan çalışmalar ve geliştirilen teknolojiler hakkında bilgiler aldı. Ayrıca teknokentlere sunulan kolaylıklar hakkında da bilgiler verdi.

Tunçez, üniversitelerinin iş dünyasıyla bilgi paylaşımı açısından teknokent projelerinin önemli olduğunu belirtti. Devletinde bu tür çalışmalara katılan şirketlere önemli katkılar sağladığını anlatan Tunçez, “Vergi katkısı, arazi katkısı veriliyor. 2011’de yapılan değişiklikler 2023 yılına kadar çeşitli vergilerde ciddi muafiyetler tanındı. Ayrıca damga vergisi konusunda zaten kanunda yer alan istisna ve muafiyetler var. Bunu dışında teknokent içinde yer alan hazine taşınmazları ilk 5 yıl bedelsiz sonraki yıllar ise emlak vergi değerinin binde 2’si değerinde ittifak hakkı bedeli ile hâsılat payı alınmadan yapılan bir arazi desteği var. Yönetici şirket araziyi satın almak isterse emlak vergi değeri üzerinde de satın alma imkanını var. Çok ciddi kolaylıklar sağlanıyor.” şeklinde konuştu. Firmaların yeni teknolojiler üreterek Antalya’nın ve Türkiye’nin gelişimine ciddi katkılar sağlanacağı temennisinde bulundu.

ATEK Genel Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Kenan Yüce de Antalya’da teknoloji üretimi yaparak şehri bu alanda da ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.

Toplantıya katılan Akdeniz Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir ise ATEK’in bir kuluçka dönemi yaşadığını söyledi. Yakında çok iyi ürünlerin ortaya çıkarılacağı bilgisini verdi.

Toplantıda ayrıca ATEK üyesi firma yöneticileri yaptıkları çalışmalar hakkında kısa sunumlar gerçekleştirdi. Toplantı sonunda AÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Karagüzel, Tunçez'e katılımlarından dolayı teşekkür belgesi verdi.