Alanı yazılım, donanım ve sistem entegratörlüğü olan firma, yazılımda 70 firma arasında 28’inci, donanımda 75 firmadan 36’ıncı ve sistem entegratörlüğünde 91 firmadan 42’inci oldu. Genel sektör sıralamasında ise 395 firmadan 162’inciliği aldı.  

Efa Bilişim, “2014 Türkiye Bilişim Sektörünün İlk 500 İnci’si” ödül törenine Bölgemizdeki iller adına derece alan tek firma olarak katıldı. BT Haber tarafından bu yıl 16’ıncısı yapılan törende üç derece alan firma adına konuşan Efa Bilişim Genel Müdürü Erkan Arıkan, 4 yıldır sıralamaya girdiklerini söyledi. Geçen yıl sektörel kategoride 216’ıncı sırada olduklarını belirten Arıkan, bu yıl 162’inci sıraya yükseldiklerini de söyledi. 

PERSONELLER KONULARINDA UZMANLAŞTIRILIYOR 

Firma başarısını iki sebebe dayandıran Erkan Arıkan, “Birincisi kadromuza ve ekibimize güveniyoruz. Alanında uzman kişiler çalışıyor. HP, Microsoft, Fortinet ve Netsim ile iş ortağıyız. İş ortağı olmamız için de yetkinlikleri almamız lazım. Onun için de sertifikalı personel barındırmalıyız. Her ürün için eğitimini almış, sınava girmiş, başarılı olmuş ve sertifikasını almış personeller barındırmak durumundayız. Bu konuda sırf personelin gidip eğitim, sınav ve sertifika alıp gelmesi için yıllık ortalama 25-30 bin dolar gibi ciddi AR-GE giderimiz var” diye konuştu. Ayrıca Gaziantep şubesinde sınav merkezleri olduğunu da belirten Arıkan, sınav merkezlerinin Türkiye’de ancak sayılı illerin arasında bulunduğunu söyledi. Başarılarına ikinci sebep olarak da farklı illerde şubeleşerek yaygınlaşmayı gösteren Arıkan, “Sadece Kahramanmaraş’ta odaklanmadık. Şubeleştik. Her şubemizin temas ettiği ilçeler var. Bunlar başarıyı tetikledi” dedi. 

ÜÇ ALANDAN ÜÇ DERECE GELDİ

Derecelerin sadece yazılım ve donanım alanında değil birçok alanda verildiğini ifade eden Arıkan şöyle konuştu; “Sıralamalar sadece bizim alanımızla ilgili değildi. Bizim alanımız yazılım, donanım ve sistem entegratörlüğü. Ancak dereceler birçok alanda verildi. Bu yıl daha da genişletilmiş. Mesela yurtdışı merkezli ve Türkiye’ye ürün ve hizmet satan sektörler var. Türk Telekom, Türkcell, vodafon gibi telekom işi yapanlar var. İnternet servis sağlayıcı olanlar var. Buna benzer birçok sektör var. Bu sektörler içinde bizi sadece üç tanesi ilgilendiriyor. Üçünden de iyi bir sıralamada yerimizi aldığımızı düşünüyoruz.”

KENTTE ALTERNATİF İNTERNET SERVİS SAĞLAYICI YOK

Kentte sıralamaya giren tek firma olan Efa Bilişim’in 2006 yılında 6-7 kişilik ekiple yola çıktığını şimdi ise 4 şube sahibi olarak 54 kişilik kadroyla yoluna devam ettiğini söyleyen Arıkan, 2016 hedeflerinin yüzde 30 büyümek olduğunu belirtti. Firma olarak kente katma değer sağlamak için ciddi çaba harcadıklarına vurgu yapan Arıkan, bu konuda yetkililerin duyarsız davrandığını dile getirdi. Arıkan, “Kahramanmaraş’ta bilişim sektörü dediğimiz zaman olumlu bir hava esmiyor. Komşu illerimizde teknoloji anlamında yapılan yatırımları görüyoruz. 

Gaziantep ve Adana şubelerimizden teknolojiye o illerin yatırımını görüyoruz. Şehrimizin en büyük problemi internet alt yapısının acizliği. Alternatif internet servis sağlayıcının olmaması, rekabetin olmadığı yerde kalitenin düştüğü bilincinde olarak ve Türk Telekom’un tekelinde kalması en büyük etken. Alternatif bir internet servis sağlayıcı olmadığı için fiyat politikası diğer illerdeki gibi değil. Fiyat rekabeti yok. Bu konuda yerel yönetimlere de başvurularımız oldu ama uzun yıldan beri yapılan bir alt yapı çalışması olmadı” dedi. 

“KAHRAMANMARAŞ’IN ADINI DUYURMAK İSTİYORUZ

AMA YETKİLİLER BİZİM SESİMİZİ DUYMUYOR”

Sektörde 23 yıllık bir geçmiş tecrübelerinin olduğuna işaret eden firma Genel Müdürü, milli duygularla hareket ederek bilişimde Kahramanmaraş’ın adını duyurmak istediklerini ancak kendilerinin sesini yetkililerin işitmediğini söyledi. “Biz bilişimin Kahramanmaraş ismiyle burada özdeşleşmesini istiyoruz ama mevcut altyapıyla da bu işi ne kadar taşıyacağımız noktasında olumsuz düşüncemiz oluşuyor. Elimizden geldiğince bilişim markamızın buradan yükselmesini istiyoruz ama şu anki mevcut durumla da bunu yapma şansımız yok. Kahramanmaraş’la ilgili teknoloji alanında akılda kalmış proje ve yatırım yok. Etkinlik ve organizasyon yok” diyen Arıkan, “Çevre illerde en azından küçük çaplı da olsa bilişim fuarları yapılıyor. Ama Kahramanmaraş’ta bilişimle ilgili Türkiye’ye adımızı duyurmakla ilgili çok kısır çalışmalar yapıldı. Markamız bu bölgede büyüsün istiyoruz. Kentimizin adı bilişim ve yazılım sektöründe de Türkiye’de duyulsun istiyoruz ama kentteki alt yapımız ve bakışımız bu şekilde olduğu müddetçe merkezi yönetimi İstanbul’a taşımamız kaçınılmaz olacaktır. Kahramanmaraş teknolojide öne çıkamıyor, marka çıkaramıyor. Bizler her şubemizde markalaşmak adına çalışıyoruz ama mevcut sistem ve yerel yönetimlerin bu konuda yatırım ve desteğini göremiyoruz” ifadelerine yer verdi.  

Genel Sıralamada (500)                226

Sektör Sıralamasında (395)         162

Entegratör Yazılım (70)                 28

Entegratör Donanım (75)             36