2017 sonuna kadar, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak olan "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Başbakanlık genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 2017 sonuna kadar kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, kazandığı 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.

"F klavyenin" mucidi olarak bilinen Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Grubu Başkanlığı (İntersteno-Türk) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlik yaparken 1946'da başladığı Türkçe'ye uygun daktilo geliştirme çalışmalarının, 20 Ekim 1955'te, "Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi" tarafından, ardından da "Devlet Malzeme Ofisi" ve "Türk Standartları Enstitüsü" tarafından kabul edildiğini söyledi.

Bu tarihten itibaren aralıksız olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Yener, bunu sadece Türkiye içerisiyle sınırlamadığını, F klavyenin dünyadaki yerini alması için de birçok girişimde ve çalışmada bulunduğunu ifade etti

Fklavye birinci, Q klavyenin şampiyonluğu yok

Bu kapsamda Türkiye'de daktilo şampiyonaları düzenlediğini belirten Yener, şunları aktardı:

"2. Dünya Savaşı'ndan sonra yenilenen Dünya Şampiyonaları Yönetmelikleriyle, 1955'ten başlayarak her 2 yılda bir yapılmakta olan şampiyonalara Türk yarışçıların katılabilmesi için çalıştık. 1960'larda elektrikli, 1970'lerde elektronik daktilolarla, 1980'lerden itibaren bilgisayarlarla ve 2000'lerde internet aracılığıyla yapılan dünya şampiyonalarına, Türk yarışmacılar damgasını vurdu.

Paris'te 1965'te düzenlenen şampiyonada Türk yarışmacı Ece Özbayrak ile ilk şampiyonluğumuzu kazandık. O tarihten bu yana yapılan yarışmalarda Türk yarışmacılar kazandıkları 70 şampiyonlukla açık ara önde bulunuyor. İkinci sıradaki Almanlar'ın 48, Çekler'in ise  25 şampiyonlukları var. Yarışmalara Q klavye ile katılan Amerikalılar'ın ve İngilizler'in ise henüz hiç şampiyonlukları bulunmuyor."