Facebook profiliniz üzerinden şirketlerin reklamını yaptığınızı biliyor muydunuz? Son dönemde sıkça şikayet konusu olan Facebook profilinde 'izinsiz reklam' konusunu araştırıldı ve şirketlerin sosyal medya uzmanları aracılığıyla bu tür reklamları para karşılığında yaptırdığını ortaya çıktı.

Kişilerin izni olmadan profilleri üzerinden 'X markasını beğendi' veya 'Y markasını takip ediyor' gibi reklamlar görülüyor. Dolayısıyla arkadaş listenizdeki herkese bu markanın reklamını yapmış oluyorsunuz.

Örneğin bir marka hacker ile anlaşarak 10 bin profil satın alıyor. Ardından hacker bu profillerin bu markayı beğenmesini sağlıyor. Hızla yayılan bu yöntem şirketlerin yazılı veya görsel medyaya reklam vermesinden çok daha az maliyetli oluyor.

Hackerler bir nevi sizin profilinizi satıyor. Siz de haberiniz olmadan o şirketi veya markayı beğenmiş oluyorsunuz parayı ise hacker cebine indiriyor.

10 BİN PROFİL 1.000 TL

Sosyal medya uzmanı Emre Budak birçok şirketin sosyal medya uzmanları ile para karşılığında bu yola başvurduklarını söyledi.

Budak şöyle devam etti:

"Örneğin bir şirket reklamını 10 bin kişinin beğenmesini istiyorsunuz. 1.000 TL ücret karşılığında bu yapılıyor. Haberiniz olmadan profilinizde herkes sizin o firmayı beğendiğinizi sanıyor.

Şu şekilde oluyor:

Oynadığımız birçok oyun ve kullandığımız uygulamalarda izinler isteniyor. Duvarınızda bir şeyler paylaşma, mesajlarınızı okuma, profilinizi yönetmek gibi izinler. Bu izinlere kendimiz izin verdiğimizde app yani uygulama sahibi bizim hesabımızı uzaktan yönetebiliyor."

HESAP AYARLARINIZI KONTROL EDİN

Facebook profiliniz üzerinden reklam paylaşılmasını engellemek mümkün. Bunun için Facebook profilinize girerek sağ üst köşedeki 'Hesap ayarları' bölümüne girmeniz gerekiyor.
Ardından sol alt köşede 'Uygulamalar' bölümüne girip, buradan isminiz bilmediğiniz veya size gereksiz gelen tüm uygulamaları kaldırmanız yeterli. Bu sayede uygulamalar üzerinden sizin profilinizi yönetenleri de sistem dışı etmiş oluyorsunuz.