Akıllı telefon pazarının amiral gemisi olan iPhone'ların fiyatı esas alınarak yapılan araştırmaya göre dünyada iPhone 5S'in en pahalı satıldığı ülkeler sıralamasında Türkiye 2. oldu. İngiltere merkezli teknoloji sitesi Mobil Unlocked'un hazırladığı interaktif haritada Türkiye 1063 dolarlık fiyatla ikinci olurken, iPhone 5S'in en pahalı olduğu ülke unvanını ise 1091 dolarla Ürdün aldı. 707 dolarlık fiyatla ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri, tüketicilerin iPhone 5S'e en düşük fiyata ulaşabildiği ülkeler olarak birinci ve ikinci sırada yer aldı.

ORTALAMA BİR HİNTLİNİN GELİRİNİN 5'TE 1'İNE BEDEL

Aynı araştırmada iPhone 5S fiyatları, ülkelerin kişi başına satın alma gücü paritesine göre millli gelirlerine de oranlandı. Bu listede Katarlılar yıllık milli gelirlerinin sadece yüzde 0.76'sı ile iPhone 5S alabilirken, Lüksemburglular yüzde 1.1'i ile, Singapur ve ABD'lilerse yüzde 1.3'ü ile Apple'ın son akıllı telefonunu satın alabiliyor. Alım gücüne göre iPhone'a erişimi en zor ülke ise bir yıllık gelirinin yüzde 22.3'ünü (yaklaşık beşte biri) iPhone 5S'e ayırmak durumunda olan Hintliler oldu. Hindistan'ı, yüzde 19.7 ile Vietnam, yüzde 18 ile Ürdün ve Filipinler izlerken, Çin yüzde 9.5 ile 5. sırada yer aldı. Kişi başına ortalama gelir düzeyi esas alındığında Türkiye'de ortalama bir tüketicinin iPhone 5S alabilmesi için yıllık gelirinin yüzde 7.17'sini ayırması gerekliyor. Bu oranla Türkiye, iPhone 5S pahalılık endeksinde 8. sırada bulunuyor.

KDV HARİÇ TUTULSA DA İKİNCİLİĞİ BIRAKMIYORUZ

Araştırmada yer alan 48 ülke, iPhone 5S'in vergi (katma değer vergisi) hariç fiyatları da esas alınarak sıralanmış. Vergiler hariç tutulduğunda en ucuz iPhone 5S, 649 dolarla ABD'de. Ucuzlukta ABD'yi, 681 dolarla Vietnam ve 689 dolarla Kanada izliyor. 940 dolarla Ürdün bu alanda da pahalılıkta birinci olurken, Türkiye 900 dolarla vergi hariç tutulduğunda bile iPhone'un en pahalı olduğu ülkeler sıralamasındaki yerini 2. olarak alıyor.