Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen (VW) şirketinin ABD'de sattığı araçlarda zehirli gaz emisyonunu maniple edildiğinin ortaya çıkması skandala yol açtı. VW Grubu Başkanı Martin Winterkorn, istifa çağrıları üzerine bir video mesajı yayınladı ve hiçbir zaman istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

Medyada çıkan istifa haberlerini yalanlayan Winterkorn skandalın en ince ayrıntısına kadar araştırılacağı sözünü verdi. Müşterilerinin nazarında güvenirliklerini kaybettikleri için çok üzgün olduğunu söyleyen Winterkorn, onlara her zaman olduğu gibi güven verebilmek için çalışacaklarının altını çizdi.

VW HİSSELERİ DÜŞTÜ, CEZA ALABİLECEK

Olayın duyulması üzerine açıklama yapan VW manipülasyonu doğruladı. Manipülasyon şirket hisselerinin New York borsasında yüzde 18,6 oranında düşmesine neden oldu. Temiz Hava Yasası ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’de hakkında inceleme başlatılan VW’nin 18 milyar Euro’ya kadar para cezası alabileceği tahmin ediliyor. 2018 yılında ABD’de 800 araç satışına ulaşmayı amaçlayan VW’nin şu anki satış rakamları 238 bine gerilemiş durumda.

MANİPÜLASYON KABUL EDİLEMEZ

Aşağı Saksonya Başbakanı ve aynı zaman VW Murakabe Meclisi Üyesi Stephan Weil manipülasyonun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ifade ederek, olayın bir an önce şeffaf bir şekilde açıklığa kavuşturulmasını istedi.