Değişik amaçlarla farklı kurum ve kuruluşlardan cep telefonlarına gelen mesajlar rahatsızlık veriyor. Daha çok reklam, promosyon, araştırma inceleme, bağış toplama gibi sebeple kişilere kısa mesaj gönderiliyor. 

Mevzuattaki boşluk sebebiyle rahatsızlık veren bu mesajları şu an hukuki olarak engelleme yolu yok.

Peki bu SMS veya e postaları engellemenin bir yolu var mı?

Hemen hemen bütün GSM operatörlerinde SMS engelleme programları var. Bunun dışında akıllı telefon kullanıcıları için de  blokajlar bulunuyor. 

YASA İLE YASAKLANACAK

Konuyla ilgili Meclis gündeminde olan yasa tasarısı bulunuyor. Tasarının, yasalaşmasının ardından kişiyi rahatsız eden SMS veya e-postaların gönderilmesi yasaklanacak.

Tasarı ne içeriyor?

Avukat Remzi Ümit Atay konu ile ilgili TRT Haber'e önemli açıklamalarda bulundu. 

"Şu anda meclis gündeminde olan yasa ile cep telefonuna mesaj almak istemeyenlerin tek tuşla bunu engelleyebileceği şekilde bir düzenleme yapılması öngörüldü" diyen Atalay, "Kişinin engelleme özgürlüğünün engellediği mesajlar gelmesi halinde bin liradan 10 katına kadar artan cezaların uygulanması bu yasa maddesinde öngörülüyor" dedi. 

"Ayrıca yasa ile numaramızı verdiğimiz firmalar kişisel bilgilerimizi korumakla yükümlü olacak" ifadelerini kullanan Atay şunları söyledi: 

 "Bu kanunun getirdiği en önemli düzenlemelerden birisi de bu verilerin bu data verilerinin ticari meta haline getirilmemesi ve sadece onay verdiğimiz firmalar tarafından kullanılıyor olması. Çünkü bu konuda çok ciddi bir boşluk vardı. Özellikle 9'uncu ve 10'uncu maddelerinde, kişisel verilerin korunması adı altında, sadece onay verdiğimiz hizmetinden yararlanmak istediğimiz firmaların bize SMS yollayabilmesi sağlanıyor."