Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan tablo üzerinde yaklaşık 10 yıldır araştırmalar yapan Pascal Cotte, tablonun başka bir kadın figürüne daha ev sahipliği yaptığını iddia etti. 

Cotte'nin iddiasına göre, Mona Lisa (Lisa Gherardini) çalışmasında daha önce kullanılan bir tuvali kullanan Da Vinci'nin çalışmasında eski eserden izlere rastlamak mümkün. 

Bu portrenin altında da bir taslak çizim bulunduğunu dile getiren Cotte, "Daha yakın plandan çalışılan taslakta büyük bir burnu, ince dudakları ve kaba elleri olan bir kadın görülüyor" diye konuştu.

Louvre Müzesi'nde sergilenen tabloyu 2004'ten bu yana inceleyen Cotte, Katman Ayrıntılandırma Yöntemi (LAM) adlı bir teknik geliştirmişti. Tablo üzerine "bir dizi yoğun ışık verilerek" uygulanan yöntemde, kamera yardımıyla ışıkların yansımaları ölçülüyor ve resmin katmanları arasında neler olduğu ortaya çıkarılıyor.

Cotte, "Bu yöntemle, tıpkı bir soğan gibi katmanlara ayırdığımız tablonun, yapılışındaki tüm aşamaları görebiliyoruz" ifadesini kullandı.



Dünyanın en popüler sanat eserlerinden biri olan tabloyu 10 yıl boyunca inceleyen Pascal Cotte, x ışınları ile yaptığı araştırmanın ardından tablonun başka bir esere ev sahipliği iddiasında bulundu.




Lumiere Technology'nin kurucularından olan Cotte'nin tabloyu incelemesine 2004 yılında izin verilmişti.