Naz Uzay Aracı Curiosity 2012'den beri hangi gezegende dolaşmaktadır?

Mars Curiosity Keşif Robotu’nun ...

Eğer bir gün torunlarımızla birlikte kızıl gezegenin paslı yüzeyinde oynanan bir futbol karşılaşmasını izlersek bunu şimdilerde bizim için çalışan kâşif robot Curiosity’e borçlu olacağız. Komşumuz Mars’ta bulunan Gale Krateri’nde gezegenin iklim ve jeolojisini inceleyen bu meraklı robot, Mars’ta yaşamı ve su bulunabilirliğini araştırmakta, büyük keşiflerin yapılabilmesi için bizlere ortam yaratmaktadır. 

Kaşif Robotu Yakından Tanıyalım

Curiosity, NASA’nın Mars Bilim Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen en iddialı Mars görevidir. Robotumuz, kızıl gezegende farklı canlıların yaşayıp yaşamadığını ve gezegenin insan yaşamına uygunluğunu araştırmakta, Mars iklim ve yüzeyi ile ilgili bizlere sürekli bilgi yollamaktadır.

Curiosity, küçük bir otomobil büyüklüğündedir. Yüzey analizleri yapabilmek; herhangi bir oluşum, taş, toprak resimleri çekebilmek ve bilimsel deneyler yapabilmek için 2 metreye kadar uzanan robotik kola sahiptir. 2,7 metre genişliğinde ve 2,1 metre yüksekliğinde olan robotumuz 900 kg ağırlığındadır ve 50,8 cm çapında tekerleklere sahiptir. Kâşif, NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’nda çalışan mühendisler tarafından yüksekliği 65 cm’ye kadar olan engelleri aşabilecek ve her gün 200 metreye kadar seyahat edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Robotumuz gerekli enerjiyi, plütonyum-238’in doğal bozunumundan elektrik üreten radyoizotop termoelektrik üretecinden elde etmektedir.