Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Cankurt geliştirdikleri "H2O" yöntemi sayesinde peynirdeki bozulmayı engellediklerini açıkladı.

ERÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Yetim ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç ile geliştirdikleri yönteme, isimlerinin baş harflerinden oluşan "H2O" adını verdiklerini söyledi. 


Proje kapsamında peynirde bozulmayı önlemek için kullanılan tuzu, yasal limitlerin de altına indirmeyi başardıklarını ifade eden Cankurt, şöyle devam etti:
"Peynir salamura işleminde, bizim geliştirdiğimiz jel tekniğini kullandık. Bu teknikte peynirin içerisinde bekletildiği salamura suyunu kıvam artırıcı jel hale getiriyoruz. Bu sayede aztuz kullanmış olsak bile peynir suyu çekemediği için yumuşayıp bozulmuyor. Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel. Tuzu azaltıldığı için peynir tadı daha çok algılanıyor."

Cankurt, kullandıkları kıvam artırıcıların hayvansal ve bitkisel kaynaklı olduğunu vurgulayarak, sağlığa hiçbir zararının olmadığını kaydetti.

Projeye 150 bin lira bakanlık desteği

Projelerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 150 bin lira hibe desteği verildiğini dile getiren Cankurt, patent başvurusunu da yaptıklarını bildirdi.

Kaynak: Türkiye