Uzmanlar, Türkiye'nin de bu sistemi uygulamaya başlaması taktirde ekonomiye yüksek katma değer sağlayacağı görüşünde.

Pilot uygulama aşamasında olan proje dahilinde şehir sakinleri için özel bir sanal temas kabini oluşturuldu.

Yüksek çözünürlüklü video, dokunmatik ekran, tarayıcı, faks ve yazıcı gibi aksesuarla donatılmış olan kabin donatılmış özel bir sisteme sahip.

Zaman'da yer alan habere göre; mesai saatleri içinde tüm şehir sakinlerinin ücretsiz olarak kullanabildiği kabinde yetkililerle yüz yüze görüşmeler yapmak, çeşitli başvurularda bulunmak, doküman imzalamak ve belge transferi yapmak mümkün.

Kabin, internet bağlantısı olan herhangi bir lokasyona rahatça konumlanabildiği için alışveriş merkezleri, kaldırımlar ve dahi stadyumlar gibi şehrin pek çok farklı alanında yerleştirilebiliyor. Sistemin kullanımı son derece kolay; Kabine giren kullanıcının tek yapması gereken dokunmatik ekran aracılığıyla memurla iletişime geçmek”¦

Süreç herhangi bir ön kayıt gerektirmiyor. Görüşme sonuçlandığında kullanıcı bir memnuniyet anketi dolduruyor.Cisco Remote Expert for Government Services hizmetine dayanan proje yerel ve merkezi yönetimlerin vatandaşlara erişimi kolay lokasyonlardan, makul fiyatlı ve etkin hizmetler sunabilmesi için tasarlandı. Bu projeden faydalanan bir diğer ülke de Fransa”¦

Ülkenin kıyı şehirlerinden Nice'de bulunan "Mairie Spot" isimli müşteri servis noktası, vatandaşların devlet dairelerine giderek gerçekleştirebilecekleri evlilik işlemleri, park cezaları ve benzeri işlemler için kapsamlı bir destek sunuyor. İmar izinleri veya şikâyetler gibi konular da yakın gelecekte hizmet portföyüne eklenecek. Cisco Doğu Avrupa Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Ahmet Hasanbeşeoğlu, proje ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:  "Cisco'nun uzaktan erişim çözümleri, elektronik yönetim tekniklerinin etkinliğini geliştirmek üzere tasarlandı. İspanya ve Fransa'da pilot uygulamada olan proje vatandaşların kamu hizmetlerine daha az zahmetle, daha etkin ve daha ucuz bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. Bu yapının yaygınlaşması Türkiye gibi hızla gelişen, dinamik ekonomilerin günlük akışına da çok önemli bir katma değer sağlayacaktır."

Kaynak: Haber7