İlerleyen teknoloji işletmelerden sonra halka doğrudan hizmet etme yoluna girdi. Bu gelişmeden Almanya da nasibini alıyor. Özellikle dijitalleşme, eğitim, bakım ve sağlık ve ulaşım yavaş yavaş akıllı teknolojinin sunduğu imkânlardan faydalanmaya başlıyor. Örneğin stresli anlarda sesli müziği kısan araba, yaşlı bir insanın çok az su içtiğini fark eden bardak gibi. Bu imkânların topluma daha yoğun bir şekilde ulaştırılabileceğini Federal Bilim Bakanlığı da fark etmiş. “Yenilikleri insanların ayağına getirmek” başlıklı kongrede konulan Federal Bilim Bakanı Johanna Wanka, “Teknik insanlara yardım etmeli ve hayatımızı daha iyi hale getirmeli.” dedi.

Kongreye 350’den fazla araştırmacı katıldı. Mühendislik bilimleri ve robotik, felsefe, psikoloji, nöroloji, bilişsel bilim alanlarından araştırmacıların yanı sıra doktorların, hastabakıcıların ve tasarımcıların katıldığı iki günlük kongrede demografik dönüşüm yaşayan ülkede insanların sosyal ve etik kaygılar gözetilerek teknolojiden nasıl yararlanabileceği tartışıldı. Bakanlık, kongreyi ‘İnsan-Teknik İlişkisi’ başlıklı araştırma kapsamında gerçekleştirdi. Bu projeye yılda 75 milyon Euro ayıran bakanlığın bir diğer projesi ise FANS.

Bu proje ile bakanlık örneğin yaşlıların yürümesine yardımcı olan aletin hem sürülebilir hem de akıllı olan versiyonunu geliştirmeyi planlıyor. Bu sayede yaşlılar trafiğe çıktıklarında hem yollarını bulabilecekler hem de karşıdan karşıya geçerken yaklaşan araçlardan haberdar olacaklar.