Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, önümüzdeki dönemde yapacağı teknoloji transfer çalışmaları, patent lisanslaması ve satışı konusunda önemli bir protokole imza attı. Protokol kapsamında teknoloji transferi konusunda Amerika modelinin Uludağ Üniversitesi’nde uygulanmasında mentörlük ve üniversite bünyesinde gerçekleştirilmiş patentlerin lisanslaması alanında Applied Professionals International firması ile Uludağ Üniversitesi arasında işbirliği gerçekleştirilecek.

İmza töreni için UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı ziyarete gelen Amerika New York State Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı ve Applied Professionals International firması yöneticisi Prof. Dr. Güven Yalçıntaş, Türkiye’de henüz uygulamaya geçilen teknoloji transfer konusunda öncülük ettiği için Rektör Ulcay’a teşekkür etti. Farklı üniversitelerle de bu çalışmaları gerçekleştireceklerini belirten Yalçıntaş, üniversite bünyesinde üretilen teknolojinin transferi, alınan patentlerin lisanslanması ve pazarlanması için uluslararası bir çalışma yürüteceklerini kaydetti.

TEKNOLOJİ VE PATENTLERİN PAZARLANMASINA UZMAN DESTEĞİ

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise yaptığı konuşmasında üniversite bünyesinde gerçekleştirilen patent alma ve pazarlama faaliyetlerinin bu protokol sayesinde ulusal ve uluslararası yürütülmeye başlayacağını vurguladı. Ulcay şöyle konuştu: “Üretmeyen, geliştirmeyen üniversiteler ülkenin, kentin ve sanayinin gelişmesine herhangi bir katkıda bulunamıyor demektir. Uludağ Üniversitesi için belirlediğimiz ‘3. Nesil Üniversite’ vizyonumuzla Bursa’mızın ve Türkiye’mizin geleceğine daha büyük katkılar yapmayı hedefledik. Bilimsel araştırma projelerine verdiğimiz destekleri, 40 yıllık mazimizde görülmedik seviyede arttırdık. Daha da arttırmaya devam edeceğiz. Göreve geldiğimizden bugüne kadar üniversite bünyesinde 100’e yakın patent alınmasını sağladık. Bu patentlerinde satışını yapmak istiyoruz. Bugün imzaladığımız protokol sayesinde hem teknoloji transferi konusunda hem de patent lisanslandırma ve pazarlama konusunda uzman kurumlardan yardım almış olacağız. Hedeflerimiz doğrultusunda yeniden yapılandırdığımız ULUTEK ve Teknoloji Transfer Ofisi’mizin de protokol sayesinde daha verimli ve etkin bir rol üstleneceklerine inanıyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Applied Professionals International firması yöneticisi Prof. Dr. Güven Yalçıntaş, üniversite dekan ve yöneticilerinin de katıldığı protokol töreninde karşılıklı işbirliğini resmiyete döken imzaları attılar.