Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin, yıl sonu itibariyle uydularının sayısı 4'ü aktif olmak üzere 6'ya yükselecek.

Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT-4A, 14 Şubat'ta Türkiye saati ile 23.09'da Baykonur uzay üssünden fırlatılacak. Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT-4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ''Ka Bant'' frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Japonya'da düzenlenen törenle Mitsubishi Electric Cooperation (MELCO) firmasından teslim alınan TÜRKSAT-4A uydusu, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 kat artıracak projenin önemli parçalarından birini oluşturacak.

14 Şubat'ta saat 23.09'da uzaya fırlatılacak

Japonya'dan Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'ne götürülen TÜRKSAT-4A, 14 Şubat'ta Türkiye saatiyle 23.09'da Proton roketiyle uzaya fırlatılacak.

TÜRKSAT-4A uydusunun ömrü 30 yıldan fazla olacak. Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika, TÜRKSAT-4A'nın kapsama alanı içinde yer alacak. Uydunun, yaklaşık 5 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor.

TÜRKSAT 4B ile internet yarı yarıya ucuzlayacak

TÜRKSAT-4A ile birlikte montaj çalışmaları devam eden TÜRKSAT-4B'nin ise bu yılın ikinci çeyreğinde uzaya fırlatılması planlanıyor. TÜRKSAT-4B, aynı zamanda internet hizmeti de verecek. 43 kanala ev sahipliği yapacak olan TÜRKSAT-4B, karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra komşu ülkelere de uydu aracılığıyla ucuz genişbant internet servisi sağlayacak. TÜRKSAT-3A uydusu üzerinden sağlanan internet hizmeti, TÜRKSAT-4B uydusu ile yarı yarıya ucuzlayacak.

TÜRKSAT-4B'nin kapsama alanında Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika'nın tamamı olacak. TÜRKSAT-4A ve 4B hizmete girdikten sonra Türkiye'nin uydu yayın kapasitesi yaklaşık 3 kat artacak. 2014'ün ortalarına gelindiğinde TÜRKSAT-4A ve TÜRKSAT-4B uydularının ikisi de tam kapasitede çalışacak.

Projenin başından sonuna kadar Japonlar ile çalışan 15 Türk mühendis, TÜRKSAT-4A ve 4B uzaya fırlatıldıktan sonra Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (UMET) göreve başlayarak, yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacak.

2019'a kadar filo 7 uydulu olacak

Türkiye'de kurulacak UMET tesislerinde üretilecek TÜRKSAT-6A uydusunun 2019 yılı başlarında, TÜRKSAT-5A uydusunun 2017 yılında, uzaya fırlatılması öngörülüyor.

Türkiye, 2019 yılında en az 3'ü yerli toplam 7 uydudan oluşan uydu filosu ile Güney Amerika, Kuzey Amerika'nın doğusu, Avrupa, Asya ve Afrika'nın tamamı ile Avustralya'nın batısını kapsama alanına katacak. Böylece dünya nüfusunun yüzde 91'inde Türk uyduları aracılığıyla erişim imkanına kavuşulacak.