Paralel yapının telekulak skandalı vatandaşta dinleniyorum paniğine yol açtı. Listeler toplumda adeta bir paranoya yaratınca Tahtakale'de 'böcek' adı verilen cihazların satışları patladı.

Başta Çin olmak üzere Amerika, İsrail gibi ülkelerden ithal edilen dinleme cihazlarının satışında yüzde 200 artış yaşandı. Her alanda olduğu gibi burada da bir tepki sektörü oluştu ve gündemin yarattığı fırsattan dedektör satışçıları da nasibini aldı. Vatandaşın "Acaba ben de dinleniyor muyum" kaygısı dedektör satışlarını da yüzde 300 artırdı.

HER EVDE BİR BÖCEK

MİT, istihbarat, emniyet gibi kritik kurumlara dinleme ve tarama cihazlarının satışı yapan elektronik ve güvenlik sistemleri yetkilisi Ömer Bayrakçı, bu durumdan hayli memnun. Bayrakçı, "Satışlar her evde bir böceğin olduğunu gösteriyor. Hem böcek hem de dedektöre talep patladı. Vatandaş ve şirketler 'dinleniyoruz' korkusuyla böcekleri tespit etmek için dedektör alımı yapıyor" dedi.

BÖCEK TARAMASI RUTİNE BİNDİ

Türkiye'de yüzlerce firma dinleme cihazı satıyor. Yetkililer, en çok kablosuz dinleme sistemi kullanıldığı ve bunların İsrail, Uzakdoğu, Rus, Amerikan menşeli olduğuna dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, son dönemde devletin önemli birimlerinde 'böcek' aramaları rutin bir şekilde yapılırken birçok birimde de isteğe dayalı olarak sürekli bir tarama gerçekleştiriliyor. Bu taramaların sonucunda yüzde 20 böcek tespiti yapıldığı da kayıtlara geçti.