Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), mikro yerçekiminin uzay araçlarının havalanışı sırasında astronotları nasıl etkilediğini tespit etmek için yapacağı deneylere katılmak isteyen gönüllülere aylık 5 bin dolar ödeyecek.

Görevleri sadece kendileri için hazırlanmış bir yatakta 70 gün boyunca yatmak olan gönüllülerin ayakları başlarından daha yukarıda tutulacak.

YATARAK DUŞ BİLE ALIYORLAR

Her gün 16 saat aydınlıkta, 8 saat de karanlıkta yatacak olan katılımcıların vücut değerleri, uzmanlar ve son teknoloji ürünü aletlerle her an kontrol altına alınacak.

Televizyon izleme, internet kullanma, gazete ve kitap okuma şansına da sahip olacak gönüllüler, istedikleri takdirde ziyaretçi de kabul edebilecek. Gönüllüler, özel bir düzenek sayesinde yattıkları yerde duş bile alabilecek. ABD'nin Houston kentinde bulunan NASA'ya bağlı Johnson Uzay Merkezi'nde bir süre önce başlayan deneyler çerçevesinde çok sayıda kişinin gönüllü olarak çalışmalara katıldığı bildirildi. Daha önce üç kez 70'er gününü yatarak geçiren gönüllü Heather Archuletta, yaşadığı tecrübeyi şu sözlerle anlattı: "Ben çok aktif bir insanım. Bir yatağa bağlı kalmak bazen çok zor geldi. Ama ben ve daha birçok kişi uzay araştırmalarının geleceği uğruna buna katlandık. Ayrıca verilen para da çok iyi."

Kaynak: Haber7