Amasya’nın Yeşildere köyü sınırları içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler, Tokat-Amasya karayolunu bir saat trafiğe kapatarak eylem yaptı.
Amasya il sınırları içerisinde bulunan Turhal ilçesine 10 kilometre uzaklıkta olan ancak yer alan Yeşildere köyü içerinden geçen Yeşilırmak üzerine özel bir firma tarafından HES yapılmasına karar verildi. Köylüler yapılması planlanan HES’e karşı çıkarak konuyu yargıya taşıdı. Bu süre içerisinde firmanın araçları köyün giriş yolunun sağ tarafından bulunan ormanlık alanda çalışma başlattı. Çalışma kapsamında ormanlık alanda çok sayıda ağaç yıkılarak, yol açıldı. Amasya-Tokat karayolu yolunu trafiğe kapatan Yeşildere köyü sakinleri ve komşu Keçili, İbecik Sarıkız köylerinin bazı sakinlerine CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özen, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Amasya İl Başkanı Reşat Karagöz, CHP Amasya Merkez ilçe Başkanı Ali Kilci de destek verdi.
Kalabalık gruba destek veren CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özen, “O HES yapılırsa sizler doğanızı, derenizi, ırmağınızı sizler yeşilinizi, geleceğinizi kaybedeceksiniz. Bunun farkında olarak burada teyzelerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz, amcalarımız gelmişler direniş gösteriyorlar. Biz sizin direnişinizin arkasındayız” dedi.
Açıklamaların ardından köylüler ve vatandaşlar Amasya-Tokat karayolunu çift taraflı trafiğe keserek eylem yaptılar. 1 saat trafiğe kesilen yolda sürücüler zor anlar yaşadı Jandarma robokop ekipleri ve TOMA’nın gelmesiyle birlikte eylemciler eylemi sorunsuz bir şekilde sonlandırarak dağıldılar.