"30. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi" Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği tarafından düzenlenen kongre, saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan GOÜ Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenlenme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Kasap, tarımın gelişmesi için tarımda makineleşmenin gelişmesinin şart olduğunu söyledi. Ülkedeki tarımda makineleşmenin dünya ortalamasının üzerinde ancak Avrupa ortalamasının altında olduğunu, istenen seviyede olmadığını dile getiren Kasap, Tokat’ın ise tarımda makineleşme konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti. Daha sonra kürsüye gelen Vali Cevdet Can ise, Tokat’ın kalkınmasındaki iki kanadın tarım ve turizm olduğunu ifade ederek, “Tokat’ta tarıma dair müthiş bir birikim var. İlimiz, bünyesinde bulunan ve iki yüz ile bin iki yüz metre arasında tarım yapılabilen, potansiyelini çok büyük bir il. Üniversite kurulmadan Ziraat Fakültesinin kurulduğu ilimiz aynı zamanda bölgedeki tek Ziraat Fakültesi’ne sahip olan ve bünyesinde en fazla Ziraat Mühendisi barındıran ildir” dedi.
GOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Sakin, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu yaptıkları konuşmadan sonra kongre başladı.
Kongreye Vali Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Şahin, dekanlar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler, Tarım Bakanlığı temsilcileri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcileri ve öğrenciler katıldı.