Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile yapılan toplantıda 60 milyon TL’lik dev bütçeli bir projenin bakanlığın uhdesinde işbirliği içerisinde yürütülmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.
Tokat Kalesi alt bölgesinde Semerkant Mahallesi’ndeki 11.7 hektarlık alanda bulunan evlerin can veya mal kaybına yol açma riski taşıması sebebiyle ’riskli alan’ olarak ilan edilmesinin ardından 493 evin yıkılması adına başlatılan süreç devam ediyor. Bu anlamda 60 Milyonluk “Kaledibi Kentsel Risk Alanı Dönüşüm Projesi” ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin bir süre önce yaptığı Tokat ziyaretinde yapılan toplantının ayrıntıları ile ilgili Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu açıklamalarda bulundu.
Riskli bölge olarak ilan edilen alanda bulunan 816 parselin yüzde 82’ye yakın kısmı özel mülkiyete ait olduğunu belirten Başkan Eroğlu, söz konusu bölgede yaklaşık bir yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hak sahipliği tespiti, gayrimenkul değerlendirmesi ve yapıların yapısal durumları tespit çalışması yapıldığını hatırlatarak, “Sayın Bakanımızın ziyareti sırasında hem sunum yaparak hem de toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüteceğimiz projelerimizi dosya halinde kendilerine sunduk. Her zaman söylüyoruz, bu şehri birlikte yönetiyoruz. Sizin fikirleriniz bizim için önemli. Kaledibi risk bölgesinde yaşayan insanımızın çoğunluğunun isteği konut yapılarak ilgili alanın boşaltılması idi. Sayın Bakanımızla yaptığımız toplantıda 60 milyonluk böyle dev bütçeli bir projenin Bakanlığın uhdesinde işbirliği içerisinde yürütülmesi konusunda anlaştık. Halkımızın istekleri doğrultusunda Belediye Başkanlığımızca yapılan çalışmalar sonucu birkaç tane alternatif rezerv alanı tespit ederek bakanlığa sunacağız. Böylece rezerv alanına yeni konutlar inşa ederek konut sorununu çözüme kavuşturmuş olacağız” dedi.
60 milyonluk projenin hayata geçmesinin zaman alacağını ifade eden Başkan Eroğlu, “Proje sonunda Kaledibi risk bölgesinde can güvenliği tehdidi altında hayatlarını sürdürmek zorunda kalan insanımıza mutlu bir yaşam sunacağız. Sonrasında kale altındaki ilgili risk alanını boşaltarak şehrimize daha görsel yeşil bir alan kazandırmış olacağız. Bu projeyle birlikte; geleneksel Osmanlı şehir mimarisindeki kale, çarşı ve meydan üçlemesi ile Tarihi Tokat Kalesi ve etrafında yapılacak restorasyon çalışmaları sonrasında Sulu Sokak, Kültür Sokağı ve Sokak Sağlıklaştırmaları ile tarihi Tokat Meydanı’nın bağlantısı sağlanacak” diye konuştu.