Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Aydın Gedikli, son günlerde Genel Sağlık Sigortası’na ait prim borçları ile ilgili kötü niyetli kişilerin vatandaşları “il müdürlüğünden arıyoruz” yönünde söylemlerde bulunarak verdikleri banka hesaplarına prim borçlarını yatırmalarını istediklerini hatırlatarak bu konuda uyarıda bulundu.

Gedikli, İl Müdürlüğünün telefonla prim borcu talep eden bir hizmeti olmadığını hatırlatarak, “Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması açısından bu kişilere itibar etmemesini, şüphe duydukları her durumda kurumumuzla bizzat irtibata geçerek hareket etmelerini önemle hatırlatırız” dedi. Gedikli, “Ülkemizde ikamet eden ve herhangi bir kapsamda sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşlarımız için uygulanan Genel Sağlık Sigortası’na ait prim borçları ile ilgili olarak son günlerde kötü niyetli kişilerce vatandaşlarımız telefonla aranarak İl Müdürlüğümüzden aradıklarını belirtmek suretiyle verilen banka hesaplarına prim borçlarının yatırılması gerektiğini, yatırılmadığı takdirde icra işlemlerinin başlatılacağına ilişkin tehdit içerikli aramaların yapıldığı duyumlarını almaktayız. Bu noktada İl Müdürlüğümüzün telefonla prim borcu talep eden bir hizmeti olmadığını belirtir vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması açısından bu kişilere itibar etmemesini, şüphe duydukları her durumda kurumumuzla bizzat irtibata geçerek hareket etmelerini önemle hatırlatırız” şeklinde konuştu.

Gedikli, genel sağlık sigortalıların 2 Nisan 2018 tarihine kadar gelir testine müracaat etmeleri gerektiğini belirterek, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında kendilerine gelir testi başvurusu tebliğ edildiği halde gelir testine hiç başvurmamış genel sağlık sigortalılarımızın 2 Nisan 2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) gelir testine müracaat etmeleri gerekmektedir. Gelir testi sonucu gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi durumunda ise vatandaşlarımızın genel sağlık sigortası prim borçları silinecektir. Gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan Genel Sağlık Sigortalılarımızın 1 Nisan 2017 tarihi öncesine ait gecikme zammı ve gecikme cezası borçları silinmiştir. Gecikme zammı ve gecikme cezası silinen bu borçlar, aylık sadece 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanmış ve son ödeme tarihi ise 30 Nisan 2018 olarak belirlenmiştir.. Söz konusu borçların 30 Nisan 2018 tarihine kadar ödenmemesi halinde, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk edecektir. Son olarak 4(b) kapsamında olup, sigorta prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkanı getirilmiştir. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımızın başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir. Kredi kullanarak sigorta prim borcunu ödeyen sigortalılarımıza emekli aylıkları bağlanacak olup, sigortalımızın bankadan kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde tahsil edilecektir. Sigortalılar, 31 Mayıs 2018 tarihine kadar 48 ay vade ile kredi kullanabileceklerdir” diye konuştu.