Trabzon Barosu’nun organize ettiği "Anayasa Değişikliği’ni Tartışıyoruz" paneline kendisi de bir avukat olan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, tepki göstererek baronun tarafsızlığını kaybettiğini söyledi.

Panelin amacı dışına çıkarak ideolojik söylemleriyle ön plana çıktığını belirten Genç, "Tarafsız olması gereken baronun böylesi bir toplantı vesilesiyle tartışılır olması bir avukat olarak beni üzmüştür. Az sayıda meslektaşımın toplantıya katılması da bu anlamda düşündürücü olsa gerek. Trabzon Barosu yargının bağımsız ve tarafsızlığını savunan bir meslek örgütüdür. Meslek örgütü olarak baronun görevi siyaset yapmak değildir. Baro siyasetten uzak ve tarafsız olmak durumundadır. Tarafsızlık ve siyasetten uzak duruş gerçek manada anayasa değişikliğini tartışmakla ancak mümkün olabilir. Siyasi görüşleri açıkça belli olan panelistlerin davet edilmesi ancak tarafsızlıkla değil taraftarlıkla izah edilebilir. Bir meslek örgütünün siyasi rant hesabının güdüldüğü bir toplantıya alet edilmesi, bir avukat olarak beni ziyadesiyle üzmüştür. Avukatların ezici çoğunluğunun ‘hayır’ diyeceğinin ifade edilmesi bir başka garabet olarak karşımıza çıkmıştır. Tüm avukatlar adına konuşmak ve bunu siyasi söylemle ifade etmek yanlıştır. Kendi kişisel tercihini tüm avukatların tercihi haline getirmek siyaset yapmaktır. Siyaset yapmak istiyorsanız bunu bir meslek örgütü çatısı altında değil gider bir siyasi parti çatısı altında yaparsınız" dedi.

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizi değerlendirirken "İthal mağduriyete ihtiyaç vardı, getirdik" değerlendirmesinin milli bir duruş ve söylem olmadığını, siyasi bir söylem olduğunu da kaydeden Genç, şunları söyledi:

“Feyzioğlu’nun bu yaklaşımı bir siyasi partinin söylemleriyle paralellik arzetmektedir. Hollanda’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya’nın maruz kaldığı antidemokratik uygulamanın ’ithal mağduriyet’ tanımlamasıyla izah edilmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. İthal mağduriyet beyanı tamamen gayri milli, ülke menfaatlerine aykırı ve adeta Hollanda’ya avukatlık yapar bir zihniyetin ürünüdür. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bile bu olay vesilesiyle tepki olarak tüm programlarını iptal ederken Feyzioğlu’nun bu açıklaması Hollanda’ya avukatlığının bir göstergesidir. Feyzioğlu’na önerim; Hollanda’ya avukatlık yapmayı bıraksın. Siyasi rant hesabı ile ifade edilen söylemler anayasa değişikliği tartışmasını adeta gölgelemiştir. Benim üyesi bulunduğum meslek örgütünün de siyasi rant hesabı güdenlere alet olmasını esefle kınıyorum."