Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hamza Köksaloğlu, demir eksikliği anemisinin dünyada milyonlarca kadın ve çocukta fiziksel ve bilişsel fonksiyonların azalmasına yol açtığını belirterek, doğumdan sonra 4-12 ay arası her bebeğe koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteğine başlandığını söyledi.
DSÖ verilerine göre kansızlığın özellikle gebelerde ve çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü belirten Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hamza Köksaloğlu, “Çeşitli nedenleri oluşmakla birlikte demir eksikliği, en önemli anemi nedenidir. Büyümenin ve dolayısıyla demir ihtiyacının çok olduğu iki yaşından küçük çocuklar daha fazla risk altındadır” dedi.
0-5 yaş grubundaki çocukların ve gebelerin ortalama yüzde 50’sinde kansızlığı çıktığını dile getiren Köksaloğlu, “Anemi, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler, yaşıtlarına göre zeka düzeyinde gerilemeye yol açar, zihinsel yeteneklerini zayıflatır, öğrenmeyi zorlaştırır, okul başarısını düşürür ve hastalıkların daha sık görülmesine neden olur. Tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyan demir eksikliği anemisi, genel olarak 0-5 yaş grubundaki çocukların ve gebelerin ortalama yüzde 50’sinde karşımıza çıkmaktadır. Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için Sağlık Bakanlığı 2014 yılı Nisan ayından itibaren ülke düzeyinde; toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almasının ve 6. ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besine geçilerek, emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi, 4-12 ay arası her bebeğe proflaktik amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanması, 13-24 ay anemisi olan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla ‘Demir Gibi Türkiye’ projesini başlatmıştır” şeklinde konuştu.
Doğumdan sonra 4-12 ay arası her bebeğe koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteğine başlandığını kaydeden Köksaloğlu, “Profilaktik demir uygulanan bebeklerin ilaç başlandıktan sonra 9. ayda kan alınarak hemoglobin ölçümlerinin yapılması, anemisi varsa sevk edilmesi, yoksa proflaksinin devamının sağlanması ve 1 yaşına kadar verilmesi önerilmektedir. Anemi tedavisi verilen bebeklerin ise ilaç başlandıktan 1 ay sonra hemoglobin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Küçük bebeklerde kan alınma zorluğu olması, ailelerin bebeklerinin canının yanmasından endişe ederek kan aldırmak istememeleri takiplerin yapılmasını zorlaştırabilmektedir. Bebeklerimizin Hemoglobin takiplerinin aksamaması, tedavi ihtiyacı olan bebeklerin zamanında tespit edilerek tedavilerinin geciktirilmemesi amacıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak küçük, portatif, parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan, kolay ve hızlı sonuç veren 90 adet Hemoglobin Ölçüm Cihazı alınarak Aile Sağlığı Merkezlerimize dağıtımları yapılmıştır. Ücretsiz demir damlalarının temin edilmesi ve bebeklerin hemoglobin takiplerinin yapılmasının sağlanması için tüm anne ve babalara aile hekimlerine başvuruda bulunmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.