Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi’ne alınan modern bronskopi cihazı hizmet vermeye başladı. Cihazın alınmasıyla birlikte göğüs hastalıkları sorunu yaşayan vatandaşların civar illere sevkinin de önüne geçilmiş oldu.
Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi’ne, bükülmez bir tüp aracılığıyla doğrudan doğruya akciğer, soluk borusu ve büyük bronşları muayene etmeye yarayan bronskopi cihazı alındı. Tanı ve tedavi amaçlı kullanılan bronskopinin alımıyla birlikte göğüs hastalıklarıyla ilgili sorun yaşayan vatandaşların civar illere sevki de önlenmiş oldu. Bronskopi cihazı hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Kırmızıgül, “Bu cihaz, göğüs hastalıklarının vazgeçilmez cihazlarından biri. Nasıl endoskopi ile mideye girilip bakılabiliyorsa, bronskopi ile de ağız ya da burundan girilerek akciğerleri ayrıntılı şekilde inceleyebiliyoruz. Akciğerde herhangi bir tümör ve ya kötü oluşum varsa onları görme şansımız var. Bu tür durumlarda parça alıyoruz. Yine bu cihaz sayesinde tedaviye cevap vermeyen zatürre hastalarından örnek alıp örneğin sonucuna göre tedavi başlayabiliyoruz. Akciğerlere kaçan yabancı cisimleri çıkarmada da kullanılan bu cihaz hayat kurtarıcı özelliğe sahip. Cihazımızı kullanmaya başladık. Artık hastalarımız başka illere sevk etmek zorunda da kalmayacağız” dedi.
Cihazın ileri tanı ve tedavi yönteminde kullanıldığının altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Yasin Duman ise, “Her göğüs hastalıkları kliniğinde bulunması gereken bir cihaz. Tümör ve akciğer kanseri tanısında; akciğere kaçan yabancı cisimleri çıkarmada kullanılıyor. Bunların yanı sıra akciğerdeki kanamalı yer tespiti amacıyla da kullanılıyor. Son derece kaliteli ve hayat kurtarıcı bir cihaz” diye konuştu.
Tunceli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Nevzat Akdoğan ise cihazın alımıyla birlikte önemli bir eksikliğin giderildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bizler vatandaşa kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti vermek için buradayız. Bu tür cihazları hastanemize kazandırdıkça vatandaşlarımızın memnuniyetini görmek bizleri de son derece mutlu ediyor. Vatandaşlarımız artık hastanemizde de böyle bir cihazın olduğunu bilmeli. Cihazın alımıyla birlikte başka illere sevk sorununu da ortadan kaldırmış olduk.”